Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Justiţiei: Nu se susţine afirmaţia că evaluarea procurorului general constituie o formă de presiune

toader.jpg

Ministrul justiției, Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat marţi că nu se susţine afirmaţia potrivit căreia evaluarea procurorului general Augustin Lazăr constituie o formă de presiune în contextul dosarelor privind evenimentele din 10 august sau dosarul Revoluţiei.

Ministrul Justiţiei, Tudoreel Toader, a declarat, marţi, că a anunţat de mai demult că va fi evaluat procurorul general. 

”În mod rezonabil, nu se susţine afirmaţia potrivit căreia evaluarea procurorului general  poate fi considerată o formă de presune exercitată în legătură cu soluţionarea unor dosare referitoare la protestul din 10 august, respectiv a dosarului Revoluţiei, în condiţiile în care acesta din urmă dosar trenează de foarte mult timp”, a spus Toader. 

 El a explicat că, având această logică, evaluarea nu s-ar putea face niciodată, întrucât ”permanent se află şi se vor afla spre soluţionare dosare cu rezonanţă socială”. 

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, consideră că desecretizarea în 2018 a protocolului dintre Ministerul Public şi SRI semnat în 2008 şi faptul că la cel de-al doilea nu s-a făcut referire în spaţiul public reprezintă "o profundă sfidare" la adresa statului de drept, precum şi a cetăţenilor, subliniind că protocoalele au caracter "nefiresc" într-un stat de drept.
"Reprezintă o profundă sfidare la adresa statului de drept, precum şi a cetăţenilor faptul că în 2018 este desecretizat un protocol din 2009, care fusese 'abrogat' din 2016, precum şi faptul de a nu se face nicio referire la existenţa acestui din urmă protocol, din 2016. Într-un stat de drept, protocoalele au caracter nefiresc.

Avem Constituţie, avem o bogată jurisprudenţă constituţională, avem norme juridice de natură să permită o bună interpretare a legii. Legalitatea respectivelor protocoale poate fi stabilită numai de instanţa de contencios administrativ", a declarat Toader, la sediul Ministerului Justiţiei.