
Justiţie
DNA a făcut dosare la comandă - Adina Florea (propusă pentru șefia DNA)
dan_new_1.jpg

Ea a criticat lipsa de comunicare dinspre DNA cu restul parchetelor și a spus că ”interceptările au devenit o regină a probelor”, deși ”sunt încărcate de o doză de subiectivism”, astfel încât nu este o adeptă a acestora. ”Am şi scris în cadrul proiectului de management că s-au prioritizat anumite anchete, ceea ce a dus la crearea unui scenariu privind realizarea unor vendete. Cel puţin în spaţiul public aşa s-a văzut”, a spus Adina Florea, întrebată dacă crede că au fost dosare comandate la DNA.
Procurorul a mai spus că ”nu a existat nici un fel de comunicare dinspre DNA” cu restul parchetelor și că au fost situații când nu a primit niciun răspuns și au fost situații au fost şi situaţii când a anchetat aceeaşi persoană pentru aceleaşi fapte de corupţie. ”Am avut şi situaţii în care am avut identitate de cauză. Şi noi şi ei cercetam acelaşi lucru şi noi şi ei ajunseserăm cu cercetările într-o fază destul de avansată şi nu ştiam care dintre noi să ne asumăm competenţele”, a spus Florea.
Ea a comentat și numărul mare de dosare instrumentate de DNA. ”Nu cunosc foarte bine care este stocul de dosare, care este natura infracţiunilor cercetate şi cât de complexe sunt dosarele. Din ceea ce a apărut în spaţiul public am înţeles că mai mult de un sfert dintre dosarele instrumentate sunt de abuz în serviciu, ceea ce din punctul meu de vedere se abate de la obiectul de activitate al DNA, care trebuie să ancheteze marea corupţie. Dacă ne referim la diminuarea stocului de dosare, în primul rând ar trebui respectată strict competenţa după materie şi după calitatea persoanei, fără să se încerce atragerea competenţei prin fel de fel de mijloace”, a comentat Florea.
De asemenea, procurorul propus pentru a conduce DNA a mai spus că nu este adepta interceptărilor, indiferent de natura infracţiunilor cercetate. ”Eu nu găsesc rolul interceptărilor în dosarele având ca obiect infracţiunile de macrocriminalitate financiară. Din punctul meu de vedere, aceste infracţiuni se dovedesc în mod documentar. De asta se numesc infracţiuni de criminalitate macro-economică. Este imposibil ca infractorul pe care îl cercetez pentru astfel de infracţiuni să nu fi lăsat o urmă documentară. Or un mijloc de probă documentar are o valoare probatorie mult mai mare decât o convorbire telefonică. Da, interceptările îşi dovedesc rostul atunci când trebuie să susţină o anumită teză probatorie sau îşi găsesc rostul în cazul unui flagrant. Aici este nevoie de interceptare. Apoi, îşi găsesc locul şi rolul poate interceptările ambientale, atunci când vreau să urmăresc traseul infracţional al unei persoane pe care eu o cercetez”, a adăugat procurorul.
Ministerul Justiţiei anunţa joi că Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în prezent delegată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, este propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru a ocupa funcţia de şef al DNA. Ea urmează să susţină pe 27 septembrie interviul în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
Să mai spunem că Direcția Națională Anticorupție are în lucru un dosar în care este vizată Adina Florea, în cauză fiind începută urmărirea penală doar cu privire la fapte.
Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată la 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.