Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bogdan Gabor (Asoc. Procurorilor): Sunt îngrijorări serioase la nivel european privind Justiţia

bogdan_gabor_ingrijorari_sistem_judiciar.jpg

Modificarea Codului Penal şi a celui de Procedură Penală, în atenţia Comisiei de la Veneţia (Sursa foto: pixabay)
Modificarea Codului Penal şi a celui de Procedură Penală, în atenţia Comisiei de la Veneţia (Sursa foto: pixabay)

Instituţiile internaţionale au îngrijorări serioase faţă de modificarea legislaţiei judiciare din România. O spune la RFI preşedintele Asociaţiei Procurorilor, Bogdan Gabor, în contextul în care o delegaţie a Comisiei de la Veneţia se află în aceste zile la Bucureşti, pentru a se informa în legătură cu modificarea Codului Penal şi a celui de Procedură Penală.

Bogdan Gabor declară că opinia Comisiei de la Veneţia, deşi consultativă, este esenţială: „Este a doua vizită a delegaţiei raportorilor Comisiei de la Veneţia. Dacă prima a fost în legătură cu legile justiţiei, iată, cea de-a doua este pe ceea ce priveşte modificările Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, ceea ce înseamnă că există o îngrijorare serioasă la nivelul Comisiei Europene şi al organismelor europene în ceea ce priveşte modificările esenţiale pentru viaţa juridică a României”.

„Ceea ce sperăm este ca puterea politică să înţeleagă că legea penală este foarte importantă pentru sănătatea unei societăţi, ea trebuie să fie modificată în sensul de a proteja drepturile şi libertăţile cetăţenilor, de a întări capacitatea instituţiilor judiciare de a lupta împotriva infracţionalităţii şi nu de a vulnerabiliza aceste instituţii prin modificări legislative care pot să afecteze activitatea autorităţilor judiciare”, spune preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România.