Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şefii Jandarmeriei, urmăriţi penal. Calistru: „E important să nu avem responsabili doar la nivelul operaţional”

Protestatar Piata Victoriei DIICOT afirmatii mincinoase calomnioase.jpg

Jandarmii folosesc gaze lacrimogene împotriva unor protestatari, 10 august 2018 (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)
Jandarmii folosesc gaze lacrimogene împotriva unor protestatari, 10 august 2018
Image source: 
AFP/Daniel Mihăilescu

Şefii Jandarmeriei şi un secretar de stat au fost puşi sub urmărire penală în dosarul violenţelor din 10 august, din Piaţa Victoriei. E vorba de conducătorul instituţiei, Cătălin Sindile, adjunctul acestuia, Sebastian Cucoş, directorul general al Jandarmeriei Capitalei, Laurenţiu Cazan şi secretarul de stat în Ministerul de Interne Mihai Chirică.

Persoanele puse sub urmărire penală în dosarul violenţelor din 10 august din Piaţa Victoriei sunt acuzate între altele de abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

Preşedinta asociaţiei Funky Citizens, Elena Calistru, spune la RFI că punerea acestora sub urmărire penală este un pas înainte: „Cred că semnalul important este dat şi anume faptul că sunt suspiciuni rezonabile cu privire la săvârşirea unor infracţiuni. Cred că acesta este mesajul cel mai şi cel mai important, pentru că în cazul în care nu era nimic acolo şi totul ar fi decurs perfect cu ocazia protestelor din 10 august, atunci nu am fi avut cu siguranţă o astfel de decizie într-un timp relativ scurt”.

În opinia sa, „mai departe, este extrem de important să nu avem responsabili sau urmăriţi penal doar la nivelul operaţional, pentru că în mod evident vorbim inclusiv de nişte decizii politice luate în această privinţă. Aş vrea să nu existe în acest dosar strict o rezolvare rapidă, pentru a da cumva o satisfacţie într-un dosar de maximă importanţă şi care are atenţia oamenilor care au participat acolo sau oamenilor care au fost sensibilizaţi în legătură cu ce s-a întâmplat acolo”.

 
Elena Calistru, despre punerea sub urmărire penală a şefilor Jandarmeriei, în dosarul privind violenţele din 10 august, din Piaţa Victoriei