Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Elena Udrea și Alina Bica, reținute în Costa Rica

Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute în Costa Rica. Cele două, căutate pentru a ispăși pedepse pronunțate de justiția din România, au fost ridicate de pe stradă, informează Digi24, care citează un anunț publicat de Autoritatea de Investigaţii Judiciare din Costa Rica

Elena Udrea a fost reţinută miercuri, în jurul orei locale 10:00  (19:00, ora României), iar Alina Bica, patru ore mai târziu. Ambele au fost ridicate de pe stradă.

Elena Udrea si Alina Bica au fost plasate în custodia Curții Penale din San José.

Presa locală a scris că, din cauza cererilor de azil depuse de Elena Udrea şi Alina Bica, cele două nu pot fi extrădate imediat. Tribunalul ar putea să aprobe măsuri preventive, până când autoritatea pentru migraţie va decide dacă le acordă sau nu statut de azilant.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Ea a anunţat pe 20 septembrie că a născut o fetiţă, avocatul ei, Veronel Rădulescu, declarând că din acel moment nu mai există nicio şansă ca aceasta să fie extrădată, întrucât copilul va primi cetăţenie costaricană, iar statul nu va permite separarea lui de mamă.

De altfel, avocatul său a declarat în această dimineață la Digi 24 că 

"În acest moment Elena Udrea este la sediul Interpol pentru a fi dusă la o instanţă din Costa Rica. Nu am vorbit cu Elena Udrea, am vorbit cu Adrian (Adrian Alexandrov, iubitul fostului ministru - n.r.). Mi-a spus ce s-a întamplat, că era lângă o cafenea din zona în care locuieşte şi s-a prezentat cineva de la Interpol, care a invitat-o la sediu pentru procedura de extrădare la solicitarea statului român", a declarat avocatul Veronel Rădulescu, la Digi 24.

El a spus că Elena Udrea va fi dusă în instanţă, care va analiza toate aspectele, inclusiv faptul că are o fetiţă de câteva zile şi faptul că are statutul temporar de azilant. Avocatul a afirmat că, din punctul său de vedere, instanţa nu va dispune extrădarea.

În ceea ce o privește pe Alina Bica, fosta şefă a DIICOT a cerut încă din ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica,  după cum anunţa avocatul său, la ICCJ, la unul din termenele în procesul ANRP.

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care era acuzată de favorizarea făptuitorului, a fost dată oficial în urmărire generală de Poliţia Română în luna iunie.

 

Să nu facem personajul despre care vorbiți un personaj național”, a transmis ministrul justitiei Tudorel Toader in aceasta dimineață.

Întrebat cât va dura extrădarea, ministrul justiției a răspuns că „procedura va parcurge etapele legale”.

La insistențele jurnaliștilor, care au vrut să afle dacă va fi o procedură specială pentru că fostul ministru a născut, Tudorel Toader a precizat că pentru el Elena Udrea nu e un subiect.

Un personaj condamnat e un personaj pentru țară? (...) Eu nu fac deosebire, indiferent cum o chemă, îl cheamă, e aceeași procedură”, a mai spus ministrul justiției.

Pe de alta parte, Avocatul Elenei Udrea a declarat  in aceasta dimineata la digi24 ca aceasta se afla la sediul Interpol, urmand sa fie prezentata in fata unei instante din Costa Rica.

Avocatul e convins insa ca justitia nu va dispune extradarea, pentru ca, spune el, magistratii vor analiza toate aspectele, inclusive că are o fetiţă de câteva zile şi faptul că are statutul temporar de azilant.

Poliţia Română a precizat că reţinerea Elenei Udrea şi a Alinei Bica s-a făcut  în urma schimbului de date şi informaţii transmise prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.