Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adina Florea, aviz negativ de la CSM, pentru şefia DNA

CSM nou presedinte Nicoleta Tint.jpg

CSM și-a ales noul președinte (Sursa foto: pixabay)
CSM și-a ales noul președinte (Sursa foto: pixabay)

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ luni propunerea ministrului Justiţiei de numire a Adinei Florea ca procuror-şef al DNA. Avizul CSM este consultativ.

Procurorul Adina Florea a criticat activitatea DNA, în timpul audierii sale în şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM.

Ea a vorbit despre numărul mare de dosare nesoluţionate şi despre faptul că DNA s-a axat mai mult pe rezolvarea celor care au ca obiect abuzul în serviciu, în loc să se ocupe de cele deschise pe infracţiuni de corupţie la nivel înalt: „Din datele statistice pe care le-am analizat, activitatea DNA s-a axat mai mult pe soluţionarea dosarelor cu abuz în serviciu. Nu cred că acesta este obiectul DNA, ci acela de a cerceta şi a pune pe masa judecătorilor infracţiunile de corupţie la nivel înalt. Am auzit în spaţiul public ideea că atâta timp cât nu am putut dovedi infracţiunile de corupţie, am recurs la soluţionarea celor de abuz în serviciu. Nu cred că acesta e rolul DNA, de a cerceta infracţiuni facile. Rolul DNA este acela de a cerceta, de a analiza, de a găsi acele infracţiuni de corupţie săvârşite prin cele mai complicate metode infracţionale. Infracţiunile facile intră în competenţa parchetelor de pe lângă tribunale şi judectătorii”.

De partea sa, vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, i-a atras atenţia Adinei Florea că a încercat prin proiectul său de management mai mult să critice activitatea fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, fără să prezinte nimic pozitiv: „Proiectul dumneavoastră a fost mai mult negativ, aţi încercat să contraargumentaţi măsurile luate de Laura Codruţa Kovesi. Mi se pare nedrept că nu aveţi nici un lucru pozitiv”.