Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristi Danileţ: Şedinţa de Guvern de luni confirmă că modificarea legilor justiţiei din Parlament a avut sincope grave

Guvernul se întruneşte luni dimineaţă în şedinţă, pentru a adopta o Ordonanţă de Urgenţă privind legile justiţiei. Concret, Executivul ar urma să le pună în acord cu observaţiile preliminare ale Comisiei de la Veneţia. Să precizăm totuşi că forul european încă nu a emis o opinie finală pe această temă.

În paralel, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind statutul magistraţilor, în timp ce Curtea Constituţională a stabilit că unele prevederi din Codul de Procedură Penală modificat de Parlament încalcă legea fundamentală.

Judecătorul Cristi Danileţ spune la RFI despre şedinţa de Guvern de luni că demersul Cabinetului Dăncilă demonstrează de fapt că legile justiţiei au o problemă: „Guvernul încearcă să corecteze o lege care tocmai a modificat legile justiţiei, ceea ce ne arată că dezbaterea din Parlament a avut grave sincope”.

Magistratul precizează că „ar fi trebuit aşteptată opinia finală a Comisiei de la Veneţia. Problema este că legea intră în Monitorul Oficial şi ea în trei zile îşi produce efectele şi probabil în data de luni vom avea un val de solicitări de pensionare din partea magistraţilor. Mă gândesc că Guvernul cumva vrea să preîntâmpine acest lucru (...). Cam o treime din sistem îndeplinim condiţiile legale pentru pensionarea la 20 de ani, în loc de 25, cum era până acum. Nu înseamnă că toţi ne vom depune cereri de pensionare, dar probabil că o parte dintre colegi vor fi tentaţi să plece, pentru că venitul obţinut în urma pensiei este cel puţin egal, dacă nu chiar mai mare decât venitul actual în calitate de salariat”.

Întrebat ce va face, personal, Cristi Danileţ a răspuns: „Eu îndeplinesc condiţia de vechime la 20 de ani. Este adevărat că sună tentant să plec acasă, să primesc bani mai mulţi decât dacă aş lucra. Eu personal însă voi rămâne cel puţin până la 25 de ani vechime”.

 
Cristi Danileţ, despre OUG pe legile justiţiei