Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raportul Comisiei de la Veneția – 19 octombrie

comisie_venetia_1.png

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a discutat cu reprezentanții Comisiei de la Veneția
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a discutat cu reprezentanții Comisiei de la Veneția
Sursa imaginii: 
venice.coe.int

Comisia de la Veneţia are, pe ordinea de zi a şedinţei din 19 octombrie, adoptarea unei opinii cu privire la amendamentele la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România.

”Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) este așteptată să adopte o opinie referitor la amendamentele aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală din România”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, postat pe site-ul instituției.

Plenul Comisiei este așteptat, de asemenea, să aprobe opinia preliminară publicată în iulie cu privire la modificările aduse legilor justiției, respectiv legea privind organizarea judiciară, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii şi legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor. 

Experţii Comisiei vor discuta și cu Florin Iordache, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru amendarea legilor justiţiei, se mai precizează în comunicatul Consiliului Europei.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a discutat, joi, cu reprezentanții Comisiei de la Veneția despre viitoarea ordonanță de urgență prin care vor fi puse în acord Legile Justiției cu recomandările Comisiei.

Curtea Constituţională a României a admis parţial, vineri, sesizările transmise de Instanţa supremă, PNL, USR şi preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu proiectul legii pentru modificarea Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea legii privind organizarea judiciară.

Graba guvernului de la București

Guvernul se va întruni luni în şedinţă, urmând să fie adoptată Ordonanţa de Urgenţă privind cele trei legi ale justiţiei, pentru a le pune în acord cu observaţiile Comisiei de la Veneţia. Anunţul convocării şedinţei de Guvern a fost făcut vineri de către ministrul de Externe, Teodor Meleşanu. ”Da. Era programată o şedinţă la ora 9,00. În principiu este anunţată această dată, urmează să fie confirmată”, a declarat ministrul de Externe, întrebat dacă luni dimineaţă va avea loc şedinţă de Guvern pentru adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă privind legile justiţiei. El a făcut aceste declaraţii la finalul unei întâlniri cu Liviu Dragnea şi cu Călin Popescu Tăriceanu.

Ministrul Justiţiei afirma, în urma unor discuţii cu liderii coaliţiei de guvernare despre recomandările Comisiei de la Veneţia în legătură cu legile justiţiei, că din recomandările Comisiei de la Veneţia ”va fi preluat ceea ce trebuie preluat”.

În 13 iulie, reprezentanţii Comisiei au prezentat un aviz preliminar asupra legilor justiţiei şi au recomandat menţinerea rolului preşedintelui României şi al CSM în numirea sau revocarea procurorilor şefi, reconsiderarea înfiinţării unei secţii de anchetare a magistraţilor, renunţarea la schema de pensionare anticipată a magistraţilor, dar şi eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor.