Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CSM: OUG pe legile justiţiei nu se aplică retroactiv. Victor Ciorbea a plecat în concediu

Judecatoare greva magistrati pensii speciale.jpg

Magistrații critică intenția PNL de a elimina pensiile speciale (Sursa foto: pixabay)
Magistrații critică intenția PNL de a elimina pensiile speciale (Sursa foto: pixabay)

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a recomandat miercuri cu unanimitate interpretarea OUG privind legile justiţiei în sensul în care documentul se aplică pentru viitor. E vorba de condiţiile de exercitare a funcţiei în cadrul Parchetului de pe lângă instanţa supremă, la DIICOT şi DNA.

ACTUALIZARE 2: Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, anunţă că în perioada 17-30 octombrie se află în concediu în SUA, pe care l-a programat de acum şase luni, iar petiţiile privind OUG pe legile justiţiei sunt analizate.

 

ACTUALIZARE 1: Procurorul General a cerut miercuri Avocatului Poporului să analizeze posibilitatea sesizării CCR cu privire la OUG 92, referitor la menţinerea în funcţie a procurorilor.

 

 

”Secţia pentru procurori, cu unanimitate, a recomandat interpretarea dispoziţiilor art.VII din Ordonanţa de Urgenţă nr.92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiei în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete”, au transmis miercuri reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii, într-un comunicat.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat la ieşirea de la discuţiile din CSM: "Vreau să transmit procurorilor un mesaj de stabilitate. Evident, în condiţiile legii. Am încredere că Secţia pentru procurori va da interpretarea corectă".

Ordonanţa de Urgenţă privind legile justiţiei a fost publicată în Monitorul Oficial marţi, la mai mult de 24 de ore după ce a fost adoptată de Guvern.

Procurorii din toate Parchetele rămân în funcţii, numai dacă îndeplinesc condiţiile din noile prevederi legale.

Documentul stabileşte că pentru a fi promovaţi la PICCJ, ”procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin zece ani vechime în funcţia de procuror sau judecător, cel puţin gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Curtea de Apel şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop”.