Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia de la Veneţia "desfiinţează" modificarea Codurilor Penale. Iohannis îi cere demisia lui Toader

comisie_venetia_modificare_coduri_penale.jpg

Modificarea Codului Penal şi a celui de Procedură Penală, criticată de Comisia de la Veneţia (Sursa foto: pixabay)
Modificarea Codului Penal şi a celui de Procedură Penală, criticată de Comisia de la Veneţia (Sursa foto: pixabay)

Modificarea Codurilor Penale slăbeşte lupta împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni grave, a stabilit vineri Comisia de la Veneţia. Preşedintele Klaus Iohannis îi cere demisia ministrului Justiţiei.

ACTUALIZARE 2: Tudorel Toader declară pentru Mediafax că modificările Codurilor au survenit în Parlament, pentru că la Ministerul Justiţiei au fost elaborate doar proiectele de lege pentru aceste modificări.

 

ACTUALIZARE 1: Președintele Klaus Iohannis consideră într-un comunicat că "aspectele foarte grave reținute de Comisia de la Veneția cu privire la modificările aduse legilor justiției și codurilor penale reprezintă un semnal fără echivoc, de care actuala guvernare și majoritate parlamentară trebuie să țină cont pentru a nu împinge România pe o direcție incompatibilă cu valorile Uniunii Europene (...). Acesta este un nou episod dintr-un lung șir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său. În acest mod, Ministrul Justiției și-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-și prezenta demisia din funcție".

 

Comisia de la Veneţia se arată preocupată, în avizul preliminar adoptat vineri, faţă de modificarea Codului Penal şi celui de Procedură Penală.

 

"Într-o opinie adoptată vineri, Comisia de la Veneţia şi-a exprimat îngrijorarea că multe dintre amendamentele la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România slăbesc în mod serios eficienţa sistemului judiciar în lupta împotriva infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor de violenţă şi a criminalităţii organizate", arată Comisia într-un comunicat.

Organismul subliniază că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie.

Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române să facă o reevaluare a amendamentelor la ambele Coduri, printr-un proces de consultare, pentru a se ajunge la nişte propuneri legislative stabile şi coerente, cu largă susţinere în societatea românească, potrivit News.ro.

Comisia a adoptat, cu câteva amendamente, opinia preliminară din iulie cu privire la legile justiţiei, opinie potrivit căreia aceste legi vor afecta eficienţa, calitatea şi independenţa sistemului judiciar, cu consecinţe negative asupra luptei anticorupţie.

Avizul Comisiei de la Veneţia este consultativ, nu obligatoriu.