Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Membru CSM: Foarte mulţi magistraţi nu se simt confortabil, după înfiinţarea secţiei speciale de anchetă

Ghinea Pact Tariceanu.jpg

Pact pe justiţie, propus de Călin Popescu Tăriceanu (Sursa foto: pixabay)
Pact pe justiţie, propus de Călin Popescu Tăriceanu (Sursa foto: pixabay)

Secţia specială de anchetare a magistraţilor a devenit operaţională marţi, 23 octombrie. Structura din cadrul Parchetului General va prelua de la Direcţia Naţională Anticorupţie dosarele în care sunt investigaţi judecători şi procurori. Comisia de la Veneţia a criticat înfiinţarea acestei secţii.

În noul departament lucrează inclusiv Adina Florea, propusă de ministrul Tudorel Toader la şefia DNA şi care a primit un aviz negativ de la CSM pentru acest din urmă post.

Foarte mulţi magistraţi nu se simt confortabil după înfiinţarea secţiei, spune la RFI judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM: „Vă mărturisesc că foarte mulţi colegi dintre cei cu care am discutat nu se simt confortabil în această poziţie de a avea o secţie care să-i verifice doar pe ei, din perspectivă penală şi din câte cunosc, sper să nu mă înşel, nu există similitudine în Europa, în ţările civilizate, de acest tip, nu există secţii speciale pentru magistraţi”.

Judecătorul se declară sceptic în privinţa secţiei de anchetare a magistraţilor: „Sunt mai degrabă sceptic, din mai multe perspective, unele dintre ele bine punctate şi de Comisia de la Veneţia: riscul foarte mare pentru crearea unei structuri care să ancheteze magistraţii, se formează aşadar o nouă categorie infracţională, între ghilimele, a magistraţilor, iar în al doilea rând, vă mărturisesc că cel puţin în ultimul timp sunt foarte îngrijorat faţă de intervenţiile legislative prin OUG adoptate pe ideea operaţionalizării acestei secţii, s-a imprimat o oarecare urgenţă în desemnarea unei părţi din viitoarea deja secţie, modalitate care nu mulţumeşte pe deplin”.

Bogdan Mateescu, despre secţia de investigare a magistraţilor