Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Augustin Zegrean la RFI: Este imposibil ca nimeni să nu fi văzut eroarea cu numele lui Augustin Lazăr

augustin lazar

Sursa imaginii: 
Facebook / public domain

Procurorul general  îşi rezervă dreptul de a acţiona conform legii în ceea ce priveşte procedura de revocare a sa şi conflictul cu ministrul Justiţiei, privind eroarea referitoare la clasarea unui dosar vizându-l pe preşedintele Iohannis, dosar care a fost instrumentat de alt procuror.

Cristian Aurel Lazăr - confundat de Tudorel Toader cu Augustin Lazăr - a confirmat că el e cel care a semnat clasarea dosarului în care apărea numele lui Klaus Iohannis. Și a adăugat că a clasat acel dosar pentru că nu au fost găsite niciun fel de probe care să susţină denunţul. 

Pentru că eroarea de nume a fost imputată unui grefier, sindicatul acestora a reacționat spunând că printre atribuţiile grefierilor nu se regăseşte niciuna privind întocmirea dosarului profesional al vreunui magistrat pentru depunerea candidaturii în vederea ocupării unor funcţii de conducere.

La RFI fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean spune că această confuzie a fost întreținută cu rea credință pentru că dosarul lui Augustin Lazar când acesta a fost propus pentru numirea în funcția de procuror general, a fost verificat amănunțit.

Augustin Zegrean: Mai întâi trebuie să aflăm cum s-a ajuns ca ministrul justiției să propună numirea și revocarea procurorilor șefi. În Constituția României scrie că procurorii și judecătorii, magistrații în general, sunt numiți în funcție de Președintele României la propunerea CSM. Constituția nu vorbește nicăieri de faptul că ministrul e cel care propune sau cere revocarea sau numirea procurorilor șefi. Asta s-a inventat pe parcurs pentru că politicienii au vrut să se amestece unde nu e treaba lor. Câtă vreme vorbim despre separația puterilor în stat și ne lăudăm cu asta, nimeni nu o să înțeleagă ce caută ministrul justiției să numească și să propună revocarea procurorilor șefi, câtă vreme propunerea de numire este la CSM și tot CSM este cel care gestionează cariera procurorilor și a judecătorilor.

Reporter: Bun, dar până una, alta, aici suntem, domnule Zegrean. Așa stau lucrurile.

A.Z: Dar aș vrea să plecăm de aici.

Rep: Spuneați la un moment dat „o confuzie”. O confuzie s-a făcut și în acest caz, domnule Zegrean? Când e vorba de cariera unui magistrat, exprimările eliptice, insinuările, tergiversările își au locul, în cariera oricui, până la urmă?

A.Z: Nu. Aici lucrurile trebuie să fie cât se poate de clare, limpezi și să fie pe lege. Ce scrie legea asta trebuie să se facă. Nu ce vrem noi să facem, ci ce ceea ce scrie în lege. Lucrurile ar trebui clarificate. Revin și arăt că legislația este cu probleme în privința asta.

Rep: Cine ne-ar putea dezlega? Ministrul justiției nu aduce lămuriri. Domnul Lazăr spune că își rezervă dreptul de a acționa conform legii în ceea ce privește procedura de revocare a domniei sale și conflictul cu Tudorel Toader privind această eroare. Ce s-ar putea întâmpla de aici înainte?

A.Z: Domnul Lazăr ar face bine dacă s-ar adresa justiției. Actul prin care s-a declanșat procedura revocării, actul pe care ministrul justiției îl trimite la Președinte și la CSM în vederea revocării este un act administrativ. Actele administrative, conform Constituției, pot fi atacate în justiție de cei care se consideră vătămați în drepturile și interesele lor prin aceste acte. Nimeni nu spune și nimeni nu îl poate opri de procurorul general. Și el este cetățean al acestei republici. I se aplică și lui Constituția. Are și el dreptul de acces la justiție. Justiția este singura care poate face lumină în problema asta. Ea poate să spună dacă propunerea de revocare este sau nu legală, dacă îndeplinește condițiile impuse de lege. Nici măcar Președintele nu poate să spună asta. Numai justiția poate să facă asta. Dar, îl suspectez pe domnul procuror general că îi place scandalul și de aceea nu se adresează justiției. Îi place să vadă cine e de parte lui și cine e împotriva lui.

Rep: Ați spune că a fost creată și menținută cu rea-credință această situație de confuzie, domnule Zegrean?

A.Z: Cred că da. Nu cred că este posibil ca nimeni să nu fi văzut până acum că documentul despre care este vorba nu îl privește pe procurorul general. Gândiți-vă că la data la care a fost propus pentru numire dosarul a fost verificat de Ministerul Justiției. După aceea a fost verificat de CSM pentru că trebuia să dea un aviz. După care a fost verificat de către consilierii Președintelui. După care Președintele a semnat decretul de numire. Atâția oameni au văzut dosarul acesta și nimeni nu a văzut că acolo este un act care nu e din dosar?

Rep: Pe final, domnule Zegrean. A fost descoperită această eroare. Procedura de revocare a domnului Lazăr ar putea fi oprită sau măcar întreruptă?

A.Z: Dacă celelalte 19 puncte din actul pe care l-a prezentat ministrul justiției nu sunt la fel de neîntemeiate ca și acesta, sigur că s-ar opri. Dar sunt încă 19 puncte acolo, în care i se reproșează diverse lucruri și trebuie văzute toate. Dar, dacă acesta care putea fi ușor văzut, cu ochiul liber, nu a fost văzut, am îndoieli și cu privire la celelalte.

 

 
Augustin Zegrean, fost presedinte al Curtii Constitutionale