Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CCR: Conflict juridic constituțional între Parlament și ICCJ

ccr.jpg

CCR a confirmat: SRI, implicare ilegală în dosarele penale. Consecințe juridice neclare. Politicul, chemat să repare nedreptăți, scrie azi "Evenimentul Zilei".
CCR a confirmat: SRI, implicare ilegală în dosarele penale. Consecințe juridice neclare. Politicul, chemat să repare nedreptăți, scrie azi "Evenimentul Zilei".
Image source: 
Site-ul oficial al Curții Constituționale a României

Curtea Constituțională a admis faptul că există un conflict juridic între Parlamentul României şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor de 5 judecători. Potrivit comunicatului de presă al CCR, “Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorți a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018.”

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au dezbătut ieri, în şedinţă publică, sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe tema constituirii completurilor de cinci judecători. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.Dacă înainte de iunie 2018, dată la care a intrat în vigoare noua lege a organizării judiciare, existau de drept președinți ai completelor de judecători, în noile prevederi se arată că la începutul fiecărui an toți președinții se trag la sorți. Cristina Tarcea, președinta ICCJ, a explicat că nu a fost pusă încă în vigoare noua măsură din lege tocmai pentru că în documentul legislativ se precizează că președinții completurilor se stabilesc la începutul fiecărui an, prin urmare măsura va fi adoptată pentru prima oară la 1 ianuarie 2019.