Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Motivul respingerii Adinei Florea la șefia DNA: legături cu serviciile de informații sau interesul personal

florea.jpg

Adina Florea
Adina Florea, procuror-sef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție
Sursa imaginii: 
arhiva

Administrația Prezidențială a anunțat miercuri că preşedintele Klaus Iohannis a decis să respingă numirea Adinei Florea la conducerea DNA. În detalierea deciziei sale, șeful statului face referire la două articole de lege.

Administrația Prezidențială informează că ”în conformitate cu dispozițiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare și, având în vedere considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul justiției, întrucât nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004”.

Cele două alineate invocate de preşedinte se referă la colaborarea cu serviciile de informaţii şi la existenţa unui interes personal al celor numiţi în funcţii de conducere.

Alineatul 10 prevede că  "nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au un interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege."

Alineatul 12 menţionează că "înainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifică şi comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea".