Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Magistrații din Polonia se plâng Justiției europene

poland_pexelscom.jpg

Image source: 
pixabay.com

Curtea Supremă din Polonia a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva recentelor măsuri adoptate de puterea politică de la Varșovia. Judecătorii polonezi reclamă faptul că le este amenințată independența.

Curtea Supremă poloneză a adresat Curții de Justiție a Uniunii Europene întrebări preliminare pentru a interpreta dacă măsurile luate de politicienii partdului Lege și Justiție al lui Jarosław Kaczyński, privind introducerea unor noi proceduri disciplinare asupra judecătorilor polonezi, încalcă sau nu dreptul comunitar. În sesizare, judecătorii polonezi invocă un articol din Tratatul privind Uniunea Europeană, care spune că ”statele membre stabilesc căile de atac necesare pentru a asigura o protecție jurisdicțională efectivă în domeniile reglementate de dreptul Uniunii”.

Curtea Supremă din Polonia întreabă astfel instanța de la Luxemburg dacă această prevedere din tratatul european se opune dispozițiilor politicienilor polonezi despre care magistrații susțin că ”subminează garanțiile unei proceduri disciplinare independente pentru judecătorii din Polonia, din cauza influenței politice asupra desfășurării procedurilor disciplinare, precum și din cauza apariției unui risc de exploatare a regimului disciplinar în scopul controlului politic al conținutului hotărârilor judecătorești”.

În context, Curtea Supremă din Polonia spune că, prin măsurile luate de politicienii de la Varșovia ”ministrul polonez al Justiției, care are, în același timp, și calitatea de procuror general, a dobândit o influență decisivă asupra inițierii și desfășurării procedurilor disciplinare împotriva judecătorilor”.

De asemenea, Curtea Supremă a Poloniei mai susține că ”modificările au condus la înființarea unei noi camere disciplinare în cadrul Curții Supreme pentru a se ocupa de cazurile disciplinare referitoare la judecători, în primă instanță și la recurs. Această cameră este compusă din judecători desemnați de președintele Poloniei, la propunerea Consiliului Național al Magistraturii”. Și, mai spun magistrații, cum acest consiliu este ales de politicieni, sistemul judiciar nu are nicio influență asupra componenței, iar forma actuală a personalului său reflectă alegerea politică a partidului de guvernământ din Polonia. Această situație se reflectă în deciziile Consiliului privind recrutarea membrilor camerei disciplinare a Curții Supreme.

Acțiunea judecătorilor polonezi reclamă o situație asemănătoare cu aceea din România, coaliția guvernamentală modificând legile din domeniul justiției, situație care a atras critici și din partea Uniunii Europene. Guvernul de la București a adoptat, pe 10 octombrie, o ordonanță de urgență prin care a fost înființată o secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Această ordonanță de urgență modifică Legea organizării judiciare.