Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Forumul judecătorilor: OUG de amnistie și grațiere nu se justifică. Justiția trebuie apărată, nu subminată

Asociația „Forumul Judecătorilor din România” cere, public, să fie apărată independența sistemului judiciar, ca urmare a declarațiilor făcute, duminică, de președintele PSD, Liviu Dragnea. Forumul Judecătorilor susține că avem de a face cu „afirmații care nu răspund realității” și care pot afecta grav încrederea cetăţenilor în actul de justiţie. Ciprian Coadă, de la Forumul Judecătorilor din România, subliniază totodată, într-un interviu acordat RFI, că o ordonanță de amnistie sau grațiere a unor pedepse nu poate fi justificată.

„Discursul conţine sintagme generalizatoare precum „justiţie selectivă” sau „justiţia... trebuie resetată”, care pot afecta grav încrederea cetăţenilor în actul de justiţie, acesta fiind plasat în sfera arbitrariului, a bunului plac sau a unui sistem nefuncţional, prin analogie cu sistemele tehnice, care ar necesita ştergerea şi reiniţializarea”, argumentează asociația.

Judecătorul Ciprian Coadă, membru al „Forumului Judecătorilor din România”, explică, într-un interviu acordat RFI, că avem de a face cu o serie de afirmații generalizate la adresa Justiției din partea lui Liviu Dragnea.

Magistratul spune că CSM este dator să se implice și să îi apere pe cei care înfăptuiesc justiția.

El mai punctează faptul că o OUG privind amnistia și grațierea nu poate fi justificată prin anumite exemple punctuale de presupuse nedreptăți din Justiție.

Justiția este în slujba publicului, ea trebuie protejată, nu subminată”, declară Ciprian Coadă.

Judecătorul mai remarcă faptul că în prezent legea nu permite sancționarea celor care fac afirmații care afectează independența și prestigiul Justiției. ”Legea ar trebui modificată”, e de părere magistratul de la Curtea de Apel Constanța.

Ascultă:

 
Judecătorul Ciprian Coadă, membru al „Forumului Judecătorilor din România”, despre aministie și grațiere