Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dan Șova, Constantin Niță și Rudel Obreja, eliberați din închisoare

Dan Șova, Constantin Niță și Rudel Obreja au fost puși în libertate de ÎCCJ. Insituția le-a admis, în principiu, contestațiile în anulare, formulate după de CCR a decis că au fost constituite nelegal completurile de 5 judecători. Suspendarea executării pedepselor a fost dispusă până la soluționarea definitivă a contestației, care are ca termen 21 ianuarie. 

Dan Șova a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare de magistrații Instanței Supreme. Condamnarea vine în dosarul CET Govora, dosar în care fostul senator PSD este acuzat de trafic de influență. Procurorii spun că Dan Șova a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET şi o firmă de avocatură.

Constantin Niță, fost ministru al Energiei, a fost condamnat, pe 28 iunie 2018, de instanţa supremă la 4 ani de închisoare, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit bani de la afaceristul Tiberiu Urdăreanu. 

Rudel Obreja a fost condamnat, pe 5 iunie 2018, în dosarul Gala Bute, la 5 ani de închisoare cu executare. În același dosar, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciua. Udrea a depus și ea contestație în anulare după decizia CCR în cazul completelor de 5. 

Controversele privind formarea completelor de 5 judecători de la instanţa supremă au început după ce a intrat în vigoare Legea 304/2004 de modificare a legii privind organizarea judiciară. Aceasta prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecători, ci toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi.