Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lucian Duţă, fost preşedinte al CNAS, trimis în judecată de DNA

lucian_duta_cnas_judecata_dna.jpg

DNA îl trimite în judecată pe Lucian Duţă, fost şef al CNAS (Sursa foto: pixabay)
DNA îl trimite în judecată pe Lucian Duţă, fost şef al CNAS (Sursa foto: pixabay)

Lucian Duţă, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost trimis în judecată de DNA, sub control judiciar pe cauţiune. El este acuzat de luare de mită.

Potrivit DNA, în perioada 2010-2012, Lucian Duţă a pretins de la reprezentanţii a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adiţional sau contract pe care l-a semnat ca şef al CNAS şi a primit suma totală de 6.300.000 de euro.

Sumele i-au fost date lui Lucian Duţă fie în numerar, fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrate în Insulele Antile şi cu conturi bancare deschise în Elveţia.

Au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra sumei de aproximativ două milioane de euro, identificate într-un cont bancar din Elveţia, asupra unui teren cu construcţie S+P+4, asupra a trei apartamente şi asupra unui autoturism.

DNA preciza în luna aprilie că Lucian Duţă ar fi primit mită în legătură cu încheierea şi derularea unui act adiţional la contractul pentru realizarea unui parteneriat pentru proiectarea, construirea şi operarea unui sistem informatic unic integrat al asigurărilor de sănătate din România.

De asemenea, el ar fi primit bani în legătură cu încheierea şi derularea unui acord-cadru de servicii ce avea ca obiect furnizarea soluţiei informatice de implementare a Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate şi interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat.