Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosarul EADS, clasat de procurorii DNA

dosar_eads_clasat_procurori_dna.jpg

Procurorii DNA nu au găsit probe în dosarul EADS (Sursa foto: pixabay)
Procurorii DNA nu au găsit probe în dosarul EADS (Sursa foto: pixabay)

Procurorii DNA au clasat dosarul EADS, în care au fost anchetate posibile fapte de corupţie săvârşite la încheierea contractului de 750 de milioane de euro privind securizarea frontierelor.

DNA informează într-un răspuns transmis AGERPRES că "la data de 5 noiembrie 2018, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, au dispus clasarea dosarului penal la care faceţi referire (EADS-n.r.), conform art. 16 alin. 1, lit. b (fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege) şi c (nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea) din Codul de procedură penală".

DNA precizează că nu a găsit probe privind săvârşirea unor fapte de corupţie în dosarul EADS: "Considerentele pe care s-a întemeiat această soluţie au avut la bază faptul că în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au reieşit probe din care să rezulte, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârşite întrunesc condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor de corupţie şi asimilate celor de corupţie reţinute cu ocazia începerii urmăririi penale faţă de faptă (in rem). De asemenea, nu au fost constatate încălcări ale dispoziţiilor legislaţiei primare (având în vedere dispoziţiile Deciziei nr. 405 din 15 iunie 2016 a Curţii Constituţionale) în ceea ce priveşte procedura de încheiere a contractelor privind realizarea studiului de fezabilitate şi realizarea sistemului integrat privind frontiera de stat a României".

Procurorii au efectuat iniţial cercetări în legătură cu mari sume care ar fi fost primite ca mită de oficiali români, în schimbul acordării unui contract companiei EADS, în anul 2004, privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat.

Potrivit unor informaţii apărute în presă, cercetările în dosarul EADS i-au vizat pe foştii miniştrii de Interne Marian Săniuţă, Vasile Blaga şi Dan Nica.