Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosarul EADS – de la ”bombă” la ”fumigenă”

Fostul procuror șef al DNA Laura Codruța Kovesi ”detona” în 2014 dosarul EADS

Surpriză de proporții, într-unul din cele mai importante cazuri instrumentate de DNA în ultimii ani. Dosarul EADS, care viza un contract gigant de 750 de milioane de euro încheiat între statul român și un grup franco-german, a fost clasat din lipsă de probe. Procurorii DNA formulaseră în acest caz acuzații grave: trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare şi dare de mită împotriva mai multor politicieni și oameni de afaceri. Printre aceștia: foştii miniştrii de Interne Vasile Blaga şi Dan Nica și omul de afaceri Claudiu Florică.

Dosarul EADS a fost clasat de procurorii DNA încă de la începutul lunii noiembrie, arată DNA într-un răspuns formulat agenției Mediafax, precizând că soluţia a fost dispusă pentru că fapta nu e prevăzută de legea penală şi că nu există probe care să arate că o persoană ar fi săvârşit infracţiuni.

În dosar ar fi fost vizaţi, între alții, oamenii de afaceri Dinu Pescariu și Dinu Florică, fostul şef al SIE Cătălin Harnagea şi fostul ministru de Interne, Vasile Blaga.

EADS este una dintre anchetele a cărei ”detonare” o anunţa procurorul şef al DNA în 2014, cazul se anunţa a fi una dintre anchetele de amploare, însă odată cu trecerea timpului nu s-au mai făcut informări în legătură cu modul în care decurg investigaţiile.

Totul a început în luna mai a anului 2004, când grupul franco-german EADS a semnat cu Ministerul de Interne in contract în valoare de aproape un miliard de euro pentru securizarea frontierelor, întrucât România dorea să intre în Uniunea Europeană şi întărirea graniţelor era o condiţie.

Prima anchetă privind contractul cu EADS a fost demarată în 2005, la acel moment fiind vizate persoane din Ministerul de Interne. Verificările au fost demarate ca urmare a unei sesizării a conducerii MAI, potrivit căreia fondurile publice ar fi fost folosite în mod necorespunzător, iar cei care au participat la negocieri au încălcat termenii legali, valoarea contractului de securizare a frontierelor fiind supraevaluată.

MAI spunea că negocierea contractului a fost efectuată în euro, la suma de 650 de milioane de euro, fără a fi însă precizată detalierea bunurilor şi serviciilor ce urmau a fi furnizate şi nici detaliile necesare. Când Guvernul a oferit, fără licitaţie, acest contract, înţelegerea presupunea şi furnizarea de instrumente şi logistică pentru supravegherea frontierei ţării şi modernizarea de elicoptere, nave maritime şi dotarea cu echipamente a poliţiştilor de frontieră.

Contractul cu EADS a fost desecretizat apoi în luna februarie a anului 2005, printr-o decizie a lui Călin Popescu Tăriceanu, iar în urma reluării negocierilor, s-a ajuns la o reducere de 100 de milioane de euro.

Anii au trecut, iar în 2013-2014 procurorii DNA au reluat ancheta, după ce ar fi descoperit noi legături, dosarul EADS având multe aspecte în comun cu un alt caz important: Microsoft, DNA anchetând, astfel, contracte frauduloase încheiate în perioada 2001-2013.

Procurorii au investigat, în total, patru contracte încheiate de ministerele Educaţiei, al Comunicaţiilor şi al Afacerilor Interne, aici regăsindu-se licenţele Microsoft şi sistemele EADS şi SIVECO. Anchetatorii susţineau că o serie de programe informatice ar fi fost cumpărate la preţuri supraevaluate, înclusiv sistemul pentru securizarea frontierei de stat.

Contractele cu Microsoft au debutat în vremea în care Adrian Năstase avea funcţia de premier, fiind prelungite de aproape toate guvernele vreme de zece ani, iar unii dintre politicienii şi oamenii de afaceri care ar fi avut legătură cu acest contract apar şi în ancheta privind EADS.

Infracţiunile anchetate au fost trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare şi dare de mită, DNA precizând că ar fi vorba de mită în valoare de 4 milioane de euro, iar însumată, mita plătită oficialilor români în cele patru contracte încheiate cu Microsoft şi EADS ar putea fi de 60 de milioane de euro.