Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kovesi contestă la CEDO revocarea sa din funcție: ”Doresc stoparea îngenuncherii procurorilor”

kovesi.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, miercuri, că a atacat la CEDO revocarea sa din funcţie ”pentru a opri pe viitor aplicarea unei proceduri abuzive în vederea revocării procurorilor cu funcţii de conducere”, potrivit news.ro. Ea spune că e vorba despre ”o chestiune de principiu”, prin care nu a solicitat bani şi nici nu urmăreşte repunerea în funcţie. Kovesi afirmă că i-au fost încălcate drepturi fundamentale, printre care posibilitatea de a se apăra.

”Am solicitat CEDO să constate că mi-au fost încălcate drepturi fundamentale, pentru a opri pe viitor aplicarea unei proceduri abuzive în vederea revocării procurorilor cu funcţii de conducere. Nu este vorba despre bani. Prin cererea pe care am formulat-o nu am solicitat plata unor despăgubiri, ci vorbim despre o chestiune de principiu. Am solicitat CEDO să constate că mi-au fost încălcate, în această procedură de revocare, anumite drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare, dreptul la un recurs efectiv”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, miercuri, întrebată despre plângerea la CEDO.

Kovesi a explicat că a fost revocată printr-o procedură în care nu a fost parte, nu a fost citată şi nu s-a putut apăra.

”Mi s-a aplicat o sancţiune a revocării de către CCR, cu toate că în legea CCR această atribuţie de revocare sau de sancţionare a procurorilor cu funcţii de conducere nu este prevăzută. Deci este o chestiune de principiu. Mai mult decât atât, este o decizie care a fost definitivă, ea nu poate fi atacată. (...) Doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicării unei astfel de proceduri abuzive şi altor procurori cu funcţii de conducere, pentru că această decizie poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deţine o funcţie de conducere în Ministerul Public”, a mai spus Kovesi.

” Prin aceste atacuri şi prin aceste modalităţi stoparea activităţii procurorilor, stoparea independenţei procurorilor, se încearcă îndepărtarea din funcţie a procurorilor care doresc să continue lupta anticorupţie”, a precizat ea.

Pe 9 iulie anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, după ce a fost obligat în acest sens de Curtea Constituţională.