Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apador: Recursul compensatoriu trebuie abrogat. E o măsură pripită și prost gestionată

penitenciar.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

O organizație pentru apărarea drepturilor omului cere abrograrea legii recursului compensatoriu. APADOR-CH e de părere că eliberarea "mult prea grăbită" a unor condamnaţi care nu s-au îndreptat şi nu se pot reintegra încurajează fenomenul infracţional. ”Această stare de fapt induce ideea că se poate scăpa mai uşor după comiterea de infracţiuni, oricât de grave ar fi ele”, subliniază organizația într-un comunicat oficial. Avocata Nicoleta Popescu, membru APADOR CH, a acordat explicații la microfonul RFI.

Asociaţia amintește în primul rând că măsura compensatorie introdusă prin Legea 169/2017 constă în reducerea din totalul pedepsei a 6 zile pentru 30 de zile executate în condiţii de detenţie necorespunzătoare. Deci, pentru 30 de zile executate efectiv, se consideră 36 de zile executate efectiv. Ca atare, pentru un an executat efectiv, se consideră executat un an, 2 luni şi 12 zile.

APADOR-CH mai afirmă că pentru eliberarea din detenţie a unui condamnat există două posibilităţi: liberarea condiţionată (poate fi dispusă de instanţa de judecată, numai dacă sunt îndeplinite anumite condiţii) şi eliberarea la termen (se dispune, automat, atunci când se constată că pedeapsa a fost executată integral, fără a mai fi necesară îndeplinirea altor condiţii).

"Folosul condamnatului care beneficiază de măsura compensatorie, introdusă prin Legea 169/2017 (lege care se aplică retroactiv, începând cu 24 iulie 2012), este că se poate prezenta mai repede decât în mod normal în faţa instanţei de judecată, care poate dispune liberarea condiţionată. De asemenea, pentru unii condamnaţi, aplicarea măsurii compensatorii a făcut ca întreaga pedeapsă aplicată să fie considerată executată, astfel că ei au fost eliberaţi la termen, imediat, fără să mai fie nevoie să solicite liberarea condiţionată”, a precizat asociaţia.

Pe scurt, condamnații au fost eliberați fără ca o comisie să decidă dacă ei au fost reabilitați și se pot reintegra în societate.

Sursa citată menţionează că instanţele de judecată pot dispune sau nu liberarea condiţionată a unui condamnat, nefiind obligate să pună în libertate, automat, pe oricine solicită liberarea condiţionată.

"Din datele oficiale prezentate, rezultă că problema numărului mare de eliberări din penitenciare este legată mai mult de uşurinţa acordării liberării condiţionate, uşurinţă care a existat şi în anii de dinaintea legii „recursului compensatoriu”, decât de legea „recursului compensatoriu” în sine. Dar, efectul specific, vizibil şi cu adevărat negativ al legii „recursului compensatoriu” este dublarea numărului celor eliberaţi la termen, prin reducerea duratei pedepsei ce trebuia executata efectiv: de la o medie de circa 900 persoane/an, în perioada 2014-2016, s-a ajuns la o medie de circa 1800 persoane/an, în perioada 2017-2018", a precizat asociaţia.

APADOR-CH consideră că atât eliberarea la termen, mult prea grăbită în urma adoptării legii recursului compensatoriu, cât şi liberarea condiţionată a unor condamnaţi care nu s-au îndreptat şi nu se pot reintegra, excese stimulate de faptul că nu există suficiente spaţii de detenţie, nu fac decât să încurajeze fenomenul infracţional.

"Aceste eliberări induc ideea că se poate scăpa mai uşor după comiterea de infracţiuni, oricât de grave ar fi ele. Astfel se poate ajunge la comiterea de noi infracţiuni, din ce în ce mai grave, la noi victime ale noilor infracţiuni şi, în cele din urmă, la reîntoarcerea în penitenciar a celor care au fost eliberaţi cu prea mare uşurinţă, fără ca ei să se fi îndreptat şi să se poată reintegra în societate. Astfel, este foarte probabil ca penitenciarele să se reaglomereze, tocmai ca efect al unei goliri grăbite şi mai puţin gândite. Dacă au devenit neîncăpătoare, soluţia e construirea de noi închisori, nu eliberarea deţinuţilor", a mai menţionat sursa citată.

În acest context, APADOR-CH subliniază că luarea de către stat a măsurilor pentru îndeplinirea unor cerinţe stabilite de CEDO nu se poate face în condiţii care să creeze pericole pentru siguranţa, viaţa, sănătatea şi proprietatea cetăţenilor.

"Cetăţenii nu sunt datori să plătească cu viaţa sau cu bunurile pentru lipsa de interes, nepriceperea sau reaua-credinţă a persoanelor plătite din bani publici pentru a rezolva problemele comunităţii şi care, în loc de a le rezolva, creează noi şi grave probleme. Dreptul la viaţă, dreptul la protecţia proprietăţii sunt şi ele drepturi prevăzute şi garantate în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Nu se poate renunţa la aceste drepturi fundamentale, sub pretextul respectării altor drepturi fundamentale. Întotdeauna trebuie păstrat un echilibru”, mai spune APADOR-CH.

APADOR-CH reafirmă și că niciun guvern de după 1989 nu a luat măsurile necesare pentru a asigura condiţii corespunzătoare de detenţie.

"În cazul în care numărul de condamnaţi la pedeapsa închisorii este mare şi depăşeşte capacitatea spaţiilor de detenţie, soluţia normală este crearea de noi spaţii şi întreţinerea corespunzătoare a celor deja existente. Dacă, în cei aproape 30 de ani din 1989, la nivelul  guvernelor care s-au perindat ar fi existat un minim interes pentru asigurarea unor spaţii de detenţie suficiente şi corespunzătoare, problema ar fi fost rezolvată de mult”, a precizat asociaţia.

APADOR-CH consideră că în măsura în care s-ar fi apreciat ca absolut necesară eliberarea unor persoane aflate în detenţie, pentru rezolvarea problemei supraaglomerării, eliberarea ar fi trebuit să se rezume la persoanele care prezentau un pericol mai scăzut, raportat la întregul mediu penitenciar.

APADOR-CH cere abrogarea Legii 169/2017 și modificarea Codului Penal în sensul înăspririi condiţiilor pentru liberarea condiţionată în cazul condamnărilor pentru anumite infracţiuni grave, fie prin majorarea fracţiilor de pedeapsă care trebuie executate în cazul infracţiunilor grave, fie ca acele condamnări să fie dispuse fără posibilitatea de liberare condiţionată.

De asemenea, asociaţia consideră că Guvernul trebuie să construiască noi locuri de detenţie, să dezvolte în penitenciare programe eficiente pentru îndreptarea celor condamnaţi şi să creeze mecanismele de cooperare instituţionale care să stimuleze reintregrarea în societate a foştilor deţinuţi.

Ascultă explicațiie avocatei Nicoleta Popescu, membru APADOR CH:

 
Avocata Nicoleta Popescu, membru APADOR CH, despre recursul compensatoriu