Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sute de procese, inclusiv două ale lui Dragnea, aproape de rejudecare. Toader: Decizia e la Dăncilă

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a dezvăluit, duminică seară, că a elaborat proiectul de OUG prin care se vor putea contesta toate sentinţele decise de completurile de cinci judecători constituite nelegal. În două dintre aceste procese a fost condamnat Liviu Dragnea.

ACTUALIZARE: Tudorel Toader a mai spus că așteaptă motivarea deciziei Curții Constituționale privind protocoalele între Ministerul Public și SRI și că, cel mai probabail, și în acest caz va fi dată o Ordonanță de Urgență.

……………………………………………………….

Ministrul a precizat, la România TV, că este vorba despre o ordonanţă de urgenţă pentru "repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegale", iar aceştia vor putea face contestaţie în anulare. Cei care vor face contestaţie vor fi repuşi în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, îi va judeca din nou, a declarat ministrul Justiţiei.

Toader a menţiont că acest proiect va fi prezentat premierului Viorica Dăncilă, care va decide ce se va întâmpla mai departe. Toader ar urma să se întâlnească luni cu premierul, pentru discuţii privind legea recursului compensatoriu.

Miză importantă pentru Dragnea

Ordonanța de Urgență este una cu miză pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat de un complet de 5 în dosarul Referendumului, în aprilie 2016, notează Hotnews. Liderul PSD a primit doi ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de patru ani.

Pe de altă parte, într-un alt proces, la începutul lunii octombrie a anului 2018, cu mai puțin de o săptămână înainte de începerea apelului la un complet de 5 judecători în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională privind un conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție în privința modului de constituire a completurilor de 5 judecători.

Pe 7 noiembrie, Curtea Constituţională a decis că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.

Potrivit deciziei Curții, completurile de cinci judecători au fost nelegal constituite din 2014, când instanța supremă a decis să nu respecte prevederea legii 304/2004 privind formarea completurilor de 5 judecători, care stabilește că toți cei 5 judecători ai completului se stabilesc prin tragere la sorți. Instanța supremă a decis ca doar patru să fie aleși astfel.