Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiect: Toader vrea despăgubiri de 5 lei/zi pentru cei încercerați în condiții improprii

toader_1.jpg

Tudorel Toader a evitat un raspuns clar privind independenta justitiei si combaterea coruptiei

Ministerul Justiţiei propune ca deţinuţii care nu au beneficiat de recursul compensatoriu şi care au executat pedepse în condiţii necorespunzătoare să primească 5 lei pentru fiecare zi de închisoare executată în condiții improprii. Prevederile sunt menționate într-un proiect pregătit de minister.

Compensaţiile pe care le dorește Ministerul Justiției ar urma să se acorde celor care au stat după gratii începând cu 24 iulie 2012. Cei care consideră că au executat pedepse în condiţii necorespunzătoare înainte de această dată, sunt avuţi în vedere doar dacă au avut solicitări la CEDO în acest sens.

„Persoanele care execută sau au executat în condiţii necorespunzătoare pedepse sau măsuri privative de libertate şi care nu au beneficiat de legea recursului compensatoriu pot beneficia în condiţiile prezentei legi de compensaţii financiare, acordate ca măsură compensatorie pentru executarea de pedepse sau măsuri privative de libertate în condiţii necorespunzătoare”, se arată în proiectul Ministerului Justiţiei, intrat în posesia Mediafax.

Totodată, în document se mai precizează că orice deţinut sau fost deţinut care consideră că execută sau a executat o pedeapsă privativă de libertate în condiţii necorespunzătoare poate depune o cerere de acordare de compensaţii financiare la Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

În cazul acordării de compensaţii, proiectul prevede o variantă ca pentru fiecare zi-câştig neacordată, deţinutul să primească 5 lei.

Despăgubirile urmează a fi achitate de către Admnistraţia Naţională a Penitenciarelor şi/sau de Ministerul de Interne. O altă variantă prevede ca toate compensaţiile financiare să fie acordate de Ministerul Finanţelor Publice.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de 6 zile libere la fiecare 30 de zile executate. Guvernul actual a fost aspru criticat, după ce unii dintre cei eliberați în baza acestei legi au comis infracțiuni la scurt timp după eliberarea din penitenciar.