Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șefa ÎCCJ: Am discutat pe întuneric cu Valer Dorneanu despre completurile de 5 judecători

judecatori_iohannis_independenta_magistrati_incalcata.jpg

Sursa imaginii: 
(Sursa foto: pixabay)

Şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, s-a prezentat azi, la CSM, unde urma să fie audiată în acțiunea disciplinară declanșată de Inspecția Judiciară. Tarcea este acuzată că a refuzat nejustificat să aplice deciziile de tragere la sorți a completurilor de 5 judecători de la instanța supremă. La intrare la audieri, șefa Instanței Supreme  a acuzat atacuri ale politicului asupra sistemului judiciar și a invocat şi "discuţii interesante” pe care spune că le-a avut cu şeful Curţii Constituţionale Valer Dorneanu și cu Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. Discuția cu Valer Dorneanu a avut loc pe întuneric, spune șefa Instanței Supreme. A fost atât de întuneric încât la final Cristina Tarcea ar fi luat haina lui Valer Dorneanu, după cum a mărturisit șefa Instanței Supreme. 

Reacția președintelui Curții Constituționale, Valer Dorneanu, nu a întârziat să apară. Într-o declarație pentru Hotnews.ro, Valer Dorneanu a spus că nu comentează declarațiile altora, mai ales când este vorba despre personalități pe care el le respectă. La rândul său, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, susține că nu a avut niciodată vreo discuție cu președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, și că singura interacțiune cu aceasta a fost la comisiile juridice, când doar s-au salutat. "Să spună despre ce este vorba, dar e bine să spună adevărul", a declarat Victor Ciorbea, pentru HotNews.ro.

La plecarea din sediul CSM, Cristina Tarcea a mai spus că a făcut o cerere de recuzare pe numele judecătoarelor Lia Savonea, şefa CSM, Evelina Oprina, Nicoleta Ţînţ şi Gabriela Baltag. Întrebată de jurnalişti despre motivele recuzării, Tarcea a explicat că judecătoarele respective ar fi avut o atitudine ''ostilă'' faţă de ea în legătură cu modalitatea de alcătuire a completurilor de cinci judecători de la Instanţa supremă. 

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a precizat că următorul termen în cazul acţiunii disciplinare la adresa sa este în 27 martie.  Cristina Tarcea este acuzată că a refuzat nejustificat să aplice deciziile de tragere la sorți a completurilor de 5 judecători de la instanța supremă. Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM, care va decide cu privire la răspunderea judecătorului.