Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Companiile lui Firea, constituite ilegal. Ce se întâmplă cu cele 22 de societăți municipale?

Societăţile municipale au fost înfiinţate cu bună credinţă şi în deplină legalitate, cu intenţia de a sparge "monopolul celor câteva firme care de ani de zile căpuşau bugetul Capitalei". Este reacția Primăriei Municipiului București, după ce instanța a respins definitiv recursul  și a menținut astfel decizia potrivit căreia cele 22 de societăți municipale nou înființate sunt ilegale. 

În esență, verdictul magistraților vizează procedura de înființare: companiile au fost aprobate în Consiliu cu majoritate simplă și nu cu votul a două treimi, așa cum ar fi trebuit. Vom veni în faţa Consiliului General cu proiecte care să pună în acord hotărârile de înfiinţare ale companiilor municipale cu decizia instanţei, mai transmite Primăria în context. 

Orice alocare de fonduri către aceste companii reprezintă un abuz în serviciu

"Urmează o procedură de desființare a acestor companii. Dacă între timp doamna Firea și Consiliul General nu reușesc să adopte o hotărâre de reînființare legală. Lucru care mi se pare puțin probabil pentru că doamna Firea tocmai că nu reușește să-și asigure acest vot de două treimi din Consiliul General. Nu a reușit nici atunci și cu atât mai puțin nu va reuși în momentul acesta. În momentul de față orice alocare de fonduri către aceste companii reprezintă un abuz în serviciu", spune Adrian Moraru, de la Institutul pentru Politici Publice.

Asculta AICI interviul integral