Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Secția specială de investigare a magistraților, răspuns la acuzații

kovesi_dna_1.jpg

Kovesi
Laura Codruta Kövesi este audiata de comisia LIBE din PE în 26 februarie
Sursa imaginii: 
RFI

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție atrage atenția că atacurile grave și nefondate la adresa independenței procurorilor din cadrul secției reprezintă un pericol. Asta, în contextul în care mai multe publicații online, posturi de televiziune și factori politici "fac speculații și sunt realizate asocieri politice cu privire la activitatea" SIIJ, în contextul în care Laura Codruța Kovesi a fost citată de instituție că suspect într-un dosar, se arată într-un comunicat de presă al instituției. Laura Codruța Kovesi ar trebui să se prezinte mâine, la secția de anchetă.

“Acreditarea ideii că procurorii din cadrul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție acționează că 'pluton de execuție' și că această Secție 'se dovedește o măciucă în mâinile puterii politice', reprezintă o ofensivă fără precedent și o presiune extrem de periculoasă asupra magistraților implicați în derularea procedurilor judiciare în curs", se arată într-un comunicat al instituției.
Potrivit sursei citate, procurorii din cadrul SIIJ "procedeza întotdeauna la aplicarea întocmai a legii, indiferent de calitatea persoanei vizate, de dosarele penale instrumentate, asigurând respectarea drepturilor procesuale ale acestora, inclusiv a prezumției de nevinovăție, crearea acestei structuri de parchet fiind tocmai o garanție a independenței magistratilorsi nicidecum un instrument de represiune asupra acestora, astfel cum, în mod tendențios și nefondat, se afirmă de anumite în voci în spațiul public". În plus, SIIJ face apel la "toți reprezentanții partidelor politice și a formatorilor de opinie la adoptarea unei atitudini decente și rezervate, libertatea de exprimare trebuind a fi menținută în limitele rezonabile ale unui discurs public moderat și echilibrat".
Fosta șefa a DNA a anunțat, miercuri seară, că a fost citată în calitate de suspect pentru luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu de procurorul Adina Florea de la Secția pentru anchetarea magistraților. În această dimineață, Adina Florea a confirmat că anchetă în cazul lui Kovesi a fost deschisă că urmare a unei sesizări făcute de Sebastian Ghiță, fostul deputat PSD care a fugit din țară după ce a fost vizat de mai multe dosare de corupție. Adina Florea a mai spus, la plecarea de la CSM că, dacă Laura Codruţa Kovesi nu se va prezenta la audierea de vineri, există măsuri procesuale referitoare la modalităţile de citare şi la aducerea persoanei cercetate.