Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Despre ”protocoale”: Cât costă 1 minut de supraveghere? (date oficiale DNA)

Protocoalele încheiate între SRI și Parchete pentru supravegherea comunicațională a suspecților din dosare constituie unul din subiectele cele mai mediatizate din ultima perioadă. Cât costă însă un minut de interceptare? Dar o oră? Sunt întrebări la care a trebuit să răspundă DNA Braşov, în urma unei solicitări a judecătorilor.

Solicitarea formulată de Curtea de Apel Braşov pentru colegii magistrați de la DNA Brașov a plecat de la un caz cât se poate de concret. E vorba despre dosarul în care, în mai 2016, au fost trimiși în judecată, între alții, Paul al României, Dan Andronic și Remus Truică. E vorba de cazul retrocedării ilegale a Pădurii Snagov şi a Fermei Regale Băneasa, infracţiunile anchetate fiind constituirea unui grup infracţional organizat, dare de mită, trafic de influenţă, spălarea banilor și complicitate la abuz în serviciu.

Rechizitoriul acestui dosar arată că procurorii au stabilit suma de peste 500.000 lei ca fiind totalul cheltuielilor judiciare, pe care cei cercetați ar trebui să le plătească. În aceste condiții, judecătorii au vrut să afle concret cum au ajuns procurorii la această sumă.

În consecință, DNA Brașov a detaliat procedura de calcul, din care reiese că minutul de interceptare costă 2,57 lei, iar ora de filaj, adică urmărire operativă, ajunge la 314 lei.

În aceste condiții, „organul de urmărire penală a realizat o estimare echitabilă şi proporţională a costurilor pe care le-au presupus activităţile desfăşurate în cauză, inclusiv cele pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, avându-se în vedere elemente de cost pentru minutul de înregistrare şi ora de supraveghere anterior cunoscute şi utilizate în alte cauze”, se arată în document.

Mai departe, procurorii DNA explică faptul că au interceptat un anumit număr de minute, pe care le-au înmulţit apoi cu 2,57 lei minutul.

„În această cauză, în urma punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică şi de siguranţă naţională, a rezultat trafic audio interceptat şi înregistrat în total peste 51.000 de minute”, afirmă procurorii.

DNA mai precizează că din totalul traficului audio interceptat şi înregistrat au fost ataşate cauzei şi înaintate instanţei de judecată doar aproximativ 636 minute relevante pentru caz.

În ceea ce privește orele de filaj, adică de supraveghere operativă realizate în această cauză, DNA Brașov afirmă că o oră costă instituția echivalentul a 314 lei.

„Au fost efectuate astfel investigaţii, verificări şi supravegheri operative/mediu ambiental necesare confirmării unor date, care au totalizat un cost de 113.235 lei”, se arată în documentul prezentat instanței de către DNA Brașov.