Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosarul Șova, rejudecat: “O decizie frustrantă, după o alta dubioasă”. Ce urmează?

Dosarul CET Govora, în care fostul parlamentar PSD și ministru Dan Șova a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare va fi rejudecat. Instanţa supremă a admis o contestaţie în anulare depusă de Dan Şova, iar sentința a fost dată în baza deciziei Curții Constituționale privind completurile de 5 constituite nelegal.  

Este o decizie care creează frustrare și, mai mult, deschide calea supra-aglomerării instanțelor, comentează la RFI jurnalistul Liviu Avram: 
 
 În mod evident este o frustrare uriașă. Să nu uităm, decizia Curții Constituționale este de-a dreptul dubioasă. CCR nu are calitatea să judece aplicarea legii. Modul de aplicare a legii, legalitatea, etc. Câtă vreme legea era neclară și era neclară, calea era ca această neclaritate să o stabilească o instanță. Sau secțiile unite ale Înaltei Curți. Acum consecințele se văd. Toate aceste dosare judecate definitive, care se află încă în termenul de a promova acțiuni extraordinare de contestare vor fi duse la instanțe. Se vor rejudeca. Pentru că nu ai ce face. Dacă a stabilit CCR așa ceva trebuie să te conformezi. Să pui în discuție toate sentințele date în ultimile 5 ani este un coșmar la care nici nu vreau să mă gândesc. ”

 
Primul termen de rejudecare este programat în 15 aprilie. În  iunie 2018, Dan Şova a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă . Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură. Banii au provenit din contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.