Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Febra ordonanțelor din Justiție: Tudorel Toader, jucătorul de șah care pierde și răstoarnă tabla

sah.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat pozitiv proiectul de ordonanță de urgență privind selectarea procurorului european. Decizia a fost luată cu o majoritate de 17 voturi pentru și 1 vot împotrivă. 

Ministrul Justiţiei a transmis faptul că prin ordonanţă de urgenţă se poate crea baza juridică pentru selectarea a trei candidaţi dintre care va fi ales procurorul european din partea României. În paralel, Tudorel Toader pregătește o altă ordonanță, care ar urma să schimbe felul în care sunt numiți procurorii șefi și care ar transforma Secția de Investigare a Magistraților într-un for cu puteri absolute, după cum susțin criticii inițiativei. 
Cu aceste măsuri care schimbă legea peste noapte, Tudorel Toader face  în așa fel încât să-i iasă lui pasiențele, acuză jurnalistul Liviu Avram, de la Adevărul

L.A.:  Domnul Toader este în postura unui jucător de șah care atunci când vede că începe să piardă partida dă cu mâna și răstoarnă tabla. O partidă care se joacă după reguli pe care tot el le-a stabilit anul trecut, în legile justiției. Am identificat cel puțin patru măsuri pe care vrea să le implementeze și care sunt cu dedicație. (...) Schimbă legile în funcție de  interesele sale. 

Rep.: Se ajunge până la urmă tot la ordonanțe. Și atunci mă întreb dacă nu e o presiune în coaliția de guvernare, precipitare? Poate la rândul său dumnealui este supus presiunilor. 

L.A.: Bun, dar în momentul în care se exercită presiuni asupra ta și ți se cer lucruri inacceptabile este o soluție foarte elegantă să-ți dai demisia. Ceea ce face domnul Toader este absolut inacceptabil. Cu aceste măsuri care schimbă legea peste noapte, în așa fel încât să-i iasă lui pasiențele. (...) 

 

Ce șanse are coaliția PSD-ALDE să încurce candidatura L.C.Kovesi la Parchetul European? Ce urmări are decizia de rejudecare a dosarului Șova? Pe larg, în interviul audio acordat de Liviu Avram:  

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz