Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procurorii pregătesc proteste, din cauza OUG pe legile justiţiei: „Ne luptăm cu un balaur cu zece capete”

procurori_proteste_oug_legi_justitie_balaur.jpg

OUG pe legile justiţiei nemulţumeşte procurorii (Sursa foto: pixabay)
Sursa imaginii: 
Sursa foto: pixabay

Procurorii se arată „indignaţi” şi ameninţă cu proteste, după ce Guvernul a adoptat controversata Ordonanţă de Urgenţă (OUG) privind legile justiţiei.

Documentul prevede că procurorii de rang înalt vor primi un aviz de la plenul CSM, nu de la secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, ca până acum.

În plus, pentru funcțiile de procurori de rang înalt, în cazul cărora este prevăzută numirea de către președintele ţării, nu vor mai fi permise delegările cu o durată mai mare de 45 de zile.

Co-preşedinta Asociaţiei Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor Antonia Diaconu acuză lipsa de transparenţă a Executivului: „Toată lumea, DNA, DIICOT şi asociaţiile, una din care fac şi eu parte, au spus că privesc cu maximă îngrijorare. Cred că am depăşit deja etapa asta. Ar trebui să ne arătăm maxima indignare, cred, să trecem peste îngrijorare (...). A venit OUG-ul ăsta, nu s-a întrebat nimic, Ministerul Justiţiei, Guvernul, Executivul nu a întrebat nimic, nu a aşteptat vreun feedback şi ne-am trezit cu OUG-ul pe care-l vedeţi astăzi”.

Procuroarea nu exclude noi proteste de stradă ale magistraţilor: „În afară de luări de poziţie verbale, în scris, aţi văzut că am ieşit cât s-a putut şi în stradă şi la nivel local şi la nivel central, la Bucureşti, probabil că o să mai facem acest lucru şi în continuare (...). Noi încercăm pe toate căile legale să contracarăm oarecum atacul ăsta, dar e atât de puternic şi vine din atât de multe părţi, încât efectiv e şi obositor şi eşti oarecum derutat, că nu mai ştii în ce parte să te uiţi. E mult mai greu să te lupţi aşa, cu un balaur cu zece capete, că zici că reuşeşti să-l ţii pe unul în loc şi te muşcă celălalt din spate”.

 
Antonia Diaconu, despre OUG pe legile justiţiei