Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Magistrații ies în stradă. Mobilizarea, anunțată de procurorul care îl anchetează pe Dragnea

facebook_alexandra_lancranjan.jpg

Sursa imaginii: 
facebook/Alexandra Carmen Lancranjan

Magistrații vor protesta,mâine, pe treptele Palatului de Justiție din Capitală față de noile modificări aduse legilor justiției prin Ordonanță de Urgență. Anunțul a fost făcut pe Facebook de procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosarul Tel Drum, în care este urmărit penal liderul PSD, Liviu Dragnea.

”Magistrații vor protesta în București, vineri, 22 februarie, ora 18.00, pe treptele Palatului de Justiție, față de modificările intempestive aduse în această săptămână legilor justiției prin ordonanță de urgență, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii și a corpului de magistrați. Toate instituțiile statului trebuie să respecte independența justiției, separația și echilibrul puterilor în stat, sub semnul transparenței și al loialității, atât față de celelalte instituții, cât mai ales față de cetățeni”, este anunțul postat pe Facebook de procurorul Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosarul Tel Drum, în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte.

Astăzi, judecătorul Cristi Dănileț a anunțat la RFI că magistrații vor organiza proteste după model polonez. El a spus că unii judecători și procurori vor fi în sala de judecată ”doar pentru cauzele urgente”, mai exact pentru cauzele cu arestați și vor găsi motive ca pentru celelalte cauze să nu intre în sală. Cele două ordonanțe de urgență promovate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și adoptate marți de Guvernul Dăncilă au fost publicate miercuri seară în Monitorul Oficial. Pe prima dintre ele, privind procedura de selecție a procurorului european din partea României, o anunțase premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței Executivului. A doua, însă, a fost făcută publică la finalul reuniunii de către ministrul Justiției, Tudorel Toader. Este vorba despre o ordonanță de urgență pentru modificarea Legilor Justiției și a unor regulamente privind admiterea la INM.