Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste ale magistraților. Forumul Judecătorilor: Recomandările organismelor europene trebuie respectate

Proteste magistrati Forum Judecatori organisme europene.jpg

OUG privind legile justiției, criticată de magistrați (Sursa foto: pixabay)
OUG privind legile justiției, criticată de magistrați (Sursa foto: pixabay)

Sute de procurori și judecători din mai multe zone ale țării, între care Cluj-Napoca și Constanța, au protestat vineri, din cauza OUG pe legile justiției. Magistrații amenință cu suspendarea parțială a activității. Guvernul României trebuie să respecte recomandările instituțiilor europene în privința legilor justiției, solicită asociația Forumul Judecătorilor, care critică Ordonanța adoptată recent de Cabinetul Dăncilă.

Forumul Judecătorilor din România cere convocarea urgentă a adunărilor generale ale procurorilor și judecătorilor de la toate parchetele și instanțele din țară.

Co-președintele asociației Anca Codreanu spune la RFI că OUG pe legile justiției încalcă recomandările Comisiei de la Veneția, GRECO și cele din raportul MCV: ”O privim foarte critic (OUG pe legile justiției-n.r.). Ea a fost adoptată fără ca noi să fim consultați, a nu știu câta oară când nu suntem consultați, în pofida recomandărilor tuturor organismelor internaționale că astfel de demersuri nu ar trebui să mai existe”.

”Solicităm ca acest tip de legiferare să nu mai intervină pe viitor, mă rog, nu știu ce speranțe putem avea în această privință, dar de principiu, cerem imperativ respectarea recomandărilor care figurează în toate rapoartele MCV, GRECO și raportul Comisiei de la Veneția”, declară magistratul.