Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Augustin Lazăr la RFI: E un test de rezistență pe care îl dau magistrații. Să fim optimiști!

lazar.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat eliberarea din funcţia de procuror a lui Augustin Lazăr
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat eliberarea din funcţia de procuror a lui Augustin Lazăr

Procurorul general anunță că luni va face demersurile de contestare la Curtea Constituțională a ordonanței care modifică legile justiției și care a scos astăzi în stradă sute de magistrați, în cadrul unui protest fără precedent.

Totodată, Augustin Lazăr va tranșa săptămâna viitoare cine are competențe în dosarul Tel Drum, DNA sau secția specială recent înființată de PSD-ALDE, la care astăzi a ajuns, după 4 solicitări, o copie a dosarului Tel Drum, care îl vizează pe Liviu Dragnea. Până atunci, zeci de parchete și instanțe și-au suspendat activitatea. Magistrații români au mentalitate europeană și vor arăta acest lucru. Va fi un test de rezistență pe care îl va da corpul magistraților, avem motive să fim optimiști. afirmă în exclusivitate la RFI Augustin Lazăr. 

Ascultă AICI interviul AUDIO acordat în exclusivate RFI de Augustin Lazăr

 

Augustin Lazăr: Procurorii români au mentalitate de magistrați europeni. Nu pot să înțeleagă cum se pot modifica de la o zi la alta legile justiției în maniera în care să fie produse astfel de situații care să ducă la un blocaj al activității ministerului public. Evident că se produce o agitație printre magistrații procurori care nu pot accepta astfel de puneri în scenă.

Reporter: Mai mult decît atât, unii șefi de parchete spun că nu mai e nevoie de o amnistie dintr-odată pentru că acum asistăm la o amnistie pe bucăți. Pe ce argumente se bazează?

A.L: Va fi o blocare a sistemului de justiție și în primul rând o blocare a Ministerului Public. Cea mai delicată dintre dispozițiile care au venit (se referă la delegare). Dispoziția legală care permitea delegarea în toate funcțiile de conducere pentru care numirea se face de către Președintele României a fost eliminată astfel încât să nu se mai poată face niciun fel de delegare pe aceste funcții de conducere. Delegarea era menită tocmai pentru a genera soluții rapide în situații de urgență.

Rep: Blocare și tergiversare nu sunt sinonime cu amnistie, totuși.

A.L: Va fi o blocare. Să vedem dacă nu funcționează instituția cum vor putea fi instrumentate dosarele. Cine va explica de ce s-a prescris o anumită faptă într-un anumit dosar dacă dosarele nu sunt instrumentate și instituția Ministerului Public nu funcționează?

Rep: Credeți că se va ajunge până într-acolo să văduvească de resurse justiția până când trece termenul și se prescrie fapta?

A.L: Cineva trebuie să observe. Suntem într-un stat de drept și nu poți lăsa un act normativ care este suspect de neconstituționalitate să funcționeze așa până când blochează justiția. Ministerul Public face o analiză foarte atentă a dispozițiilor legale suspecte de necosntituționalitate. În cursul zilelor următoare, probabil luni, vom sesiza instituțiile care au abilitatea de a sesiza Curtea Constituțională a României, fie cu conflict de natură constituțională, fie cu verificarea caracterului textului ordonanței, dacă are un caracter constituțional sau nu. 

Rep: Domnule Lazăr, în statul de drept în care susțineți că ne aflăm, ce rol are Secția specială pentru magistrați înființată de coaliția la guvernare? Își găsește locul într-un astfel de stat?

A.L: Ea este un fapt împlinit în acest moment. A fost introdusă și funcționează în acest moment, așa cum funcționează.

Rep: Dumneavoastră cum vă raportați la acestă secție? Cum o priviți în momentul de față? Este un instrument sau nu?

A.L: Așa cum este formulat acel text pare că el dorește să scoată această secție de sub controlul Procurorului General. O astfel de direcție nu poate exista în afara Ministerului Public decât sub controlul Procurorului General, care trebuie să-l exercite conform legii.

Rep: O copie a dosarului Teldrum a ajuns între timp la această secție specială după patru încercări de a o obține. Până la urmă, cine are competență acolo, DNA sau secția specială? 

A.L: A fost declanșat un conflict pozitiv de competență care este în curs de analiză în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte. Probabil săptămâna viitoare vom avea o soluție referitor la cine are competența să instrumenteze acest dosar.

Rep: Există și acest scenariu în care secția va instrumenta dosarul pânp la capăt

A.L: Nu există posibilitatea de a ne antepronunța.

Rep: La ce asistăm, generic, în aceste zile?

A.L: Asistăm la un val de îngrijorare în rândul magistraților, procurori și judecători, care obesrvă că justiția română se află sub mai multă presiune decât s-a aflat până aici.

Rep: Dacă se merge la CCR în încercarea de a bloca ordonanța și CCR nu face acest lucru, ce se întâmplă mai departe?

A.L: Eu zic că în urma punctelor de vedere de vedere adoptate de magistrații procurori nu se poate să nu se deștepte rațiunea legiuitorului, a instituțiilor competențe care să observe că nu este posibil să faci altfel decât spun juriștii. Când există un raționament juridic, lucrurile astea nu se pot face cum crede cineva la voia întâmplării.

Rep: Din moment ce, mai voalat sau mai direct, chiar și dumneavoastră sugerați că se lucrează uneori la control politic și la comandă politică, ce vă face pe dumneavostră să considerați acum că până și legiuitorul trebuie să își dea seama de ce spun profesioniștii din domeniu?

A.L: Faptul că România este un stat al Uniunii Europene, iar Uniunea Europeană, Europa este patria rațiunii. Acesta va fi un test de rezistență pe care îl va da corpul magistraților în general, corpul procurorilor în special, pentru a arăta dacă ei reprezintă cu adevărat a trei autoritate în stat sau România are mai puține autorități. Eu zic că da, că avem motive să fim optimiști.

Rep: Și dumneavoastră sunteți la final de mandat, tot mai aproape.Nu cumva sunteți un idealist? 

A.L: În primul rând, noi trebuie să fim idealiști, să fim animați de idei, dar după mai mult de 30 de ani de activitate în Ministerul Public avem și experiența de avedea niște lucruri care pot fi realizate. Nu puține lucruri au realizate magistrații, lucruri pe care unii au crezut că nu se vor putea realiza.