Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul vrea să vorbească cu magistrații

magistrati_tribuna.ro_.jpg

Judecători şi procurori au decis să-şi suspende de luni activitatea
Judecători şi procurori au decis să-şi suspende de luni activitatea
Sursa imaginii: 
tribuna.ro

Premierul Viorica Dăncilă invită reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi şi ai CSM, luni, la ora 15.30, la Palatul Victoria, la discuţii privind legile justiţiei. Anunțul a venit după proteste, fără precedent, ale magistraților.

Anunțul guvernului vine și după ce premierul Viorica Dăncilă s-a întors de la Congresul socialiștilor europeni care a avut loc la Madrid în acest weekend și unde liderul Frans Timmermans, care este și prim-vicepreședintele al Comisiei Europene, a transmis un avertisment dur PSD, având o discuție cu Liviu Dragnea. Timmermans a spus că nu poate exista niciun fel de compromis în ceea ce privește respectarea valorilor fundamentale și a statului de drept.

”Având în vedere opiniile exprimate în spațiul public de diferite asociații profesionale din mediul juridic, premierul Viorica Dăncilă invită luni, 25 februarie 2019, ora 15.30 la Palatul Victoria câte un reprezentant al asociațiilor de magistrați, precum și reprezentanți ai CSM, pentru discuții pe marginea legislației în domeniul justiției. Totodată, premierul Viorica Dăncilă asigură asociațiile de magistrați că există întreaga disponibilitate a Guvernului pentru a sprijini toate instituțiile din sistemul judiciar în înfăptuirea unui act de justiție corect, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor”, transmite Guvernul, printr-un comunicat.

Parchetele și instanțele din România și-au exprimat nemulțumirea față de modificările aduse legilor justiției prin Ordonanță de Urgență, iar parchetele au anunțat, pe rând pe rând, suspendarea activități în perioada următoare. În București, magistraţii au protestat pe treptele Palatului de Justiţie, având în mâini foi de hârtie cu mesaje în care fac apel la păstrarea independenței magistraților. Ei spun că se tem de politizarea justiției și că activitatea parchetelor ar putea fi blocată de această ordonanță.

Judecători şi procurori de la instanţe şi parchete de la Bucureşti, Cluj-Napoca, Piteşti, Braşov, Iași şi Constanţa au decis să-şi suspende de luni activitatea pentru perioade cuprinse între 3 zile şi o săptămână. Cu toţii spun că schimbările anunţate acum câteva zile afectează grav independenţa Justiţiei. Miercuri are loc Adunarea Generală a parchetelor din ţară, cand se decide dacă magistrații vor continua protestele și sub ce formă.

Un protest este anunţat duminică seară în Piaţa Victoriei, împotriva ordonanţei de urgenţă care modifică legile justiţiei. Mişcările civice Corupţia Ucide, Geeks for Democracy, Iniţiativa România şi Rezistenţa au anunţat un protest pentru duminică, între orele 18 şi 23.59, în Piaţa Victoriei, împotriva OUG care modifică legile justiţiei. La protest şi-au anunţat participarea şi parlamentarii USR.

De asemenea, filosoful Mihai Şora a anunţat că va participa la protestul anunţat duminică seara, în Piaţa Victoriei, faţă de OUG pe legile justiţiei şi îndeamnă la o participare cât mai mare.