Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CSM cere abrogarea OUG privind legile justiției

csm_abrogare_oug_legi_justitie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis luni să ceară Guvernului abrogarea OUG 7, care a modificat legile justiției. De partea sa, DIICOT îşi suspendă activitatea zilnic, între orele 8-12, în intervalul 2-8 martie.

CSM cere Guvernului să renunțe la OUG privind legile justiției: ”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât transmiterea unei solicitări către Guvernul României în vederea abrogării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.7/2019, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii”.

Premierul Viorica Dăncilă declarase anterior, tot luni, că nu se va renunţa la Ordonanță, deşi unele lucruri care au creat nemulţumire ar putea fi modificate, dacă sunt bine argumentate.

Șefa Executivului a invitat reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi şi ai CSM, luni, la ora 15.30, la Palatul Victoria, la discuţii privind legile justiţiei. Trei asociaţii au refuzat invitația.

De partea sa, DIICOT a decis să-şi suspende activitatea zilnic, între orele 8-12, de pe 2 până pe 8 martie, în semn de protest faţă de OUG 7.

În acest interval vor fi soluţionate doar urgenţele, respectiv cauzele cu arestaţi sau alte situaţii operative ce nu suportă amânare.

DIICOT spune că Ordonanța 7 afectează stabilitatea sistemului de justiţie, fiind a patra modificare legislativă a legilor justiţiei prin OUG, într-un interval de șase luni.