Tudorel Toader abrogă Articolul 54 care le permite judecătorilor să conducă parchete

Ministrul Justiției a anunțat, în urmă cu puțin timp, că Guvernul nu renunță la OUG 7/2019, însă a decis să abroge articolul 54 din document. Este vorba despre acel articol care permite judecătorilor să devină șefi de parchete. Pentru că Tudorel Toader va pleca mâine la Bruxelles, abrogarea se va face săptămâna viitoare, după cum acesta a declarat. Declarația ministrului a venit după ce la Guvern a avut loc o întâlnire la care a participat alături de premierul Viorica Dăncilă și mai mulți reprezentanți ai magistraților, printer care președintele CSM, reprezentanții Asociației Magistraților din România și cei ai Asociației Procurorilor din România.

”Am avut o întrevedere cu reprezentanții puterii judecătorești referitoare la Ordonanța de urgență privind modificarea. Dialogul a durat două ore. A fost un dialog deschis în care s-au adus argumente și contraargumente. Noi am găsit soluțiile cele mai bune pentru sistem. (…) Cea mai dezbătută se referă la articolul 54 din OUG, cea care dă voie unui judecător să devină procuror șef, cei pe care îi numește președintele la propunerea ministrului Justiției. Erau două teme care au fost puse în dezbaterea publică, exprimate de procurori, în principal, și de judecători, în secundar. Am convenit cu doamna premier și cu toți cei prezenți să abrogăm, în integralitate, articolul 54”, a declarat Tudorel Toader.

Anunțul ministrului Justiției a venit la câteva minute după ce președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să abroge de îndată întreaga ordonanță. Iohannis a mai spus că Guvernul și ministrul Justiției au arătat "dispreț total" față de magistrați și a acuzat-o pe Viorica Dancila că nu înțelege principiul separării puterilor în stat. Șeful statului a mai cerut Executivului să respecte și să implementeze recomandările MCV și ale Comisiei de la Veneția și să înceteze modificarea legislației în domeniul justiției pentru beneficiile "unor persoane sau grupuri". OUG 7/2019, emisă de Guvern pentru a modifică Legile Justiției, a provoact proteste ale procurorilor și judecătorilor în toată țară.