Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kovesi a câștigat votul din LIBE și va fi propusă procuror-șef european

kovesi.jpg

Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi
Sursa imaginii: 
Facebook

Laura Codruța Kovesi este propunerea comisiilor CONT și LIBE din Parlamentul Euopean pentru ocuparea funcției de procuror șef european.

Fosta șefă a DNA a primit cele mai multe voturi în ambele comisii care au audiat-o, CONT și LIBE. În cadrul votului de miercuri dimineață, Kovesi a primit 26 de voturi, candidatul francez 22, iar germanul un singur vot.
CORESPONDENȚĂ BRUXELLES:

Zi foarte importantă pentru România la Bruxelles, stat care, din postura uneia din cele mai corupte țări din UE, ajunge să dea liderul acestei noi instituții europene, Parchetul European. Laura Codruța Kovesi este așadar propunerea comisiilor CONT și LIBE din Parlamentul Euopean pentru ocuparea funcției de procuror șef european.
Fosta șefă a DNA a primit cele mai multe voturi în ambele comisii care au audiat-o, CONT și LIBE. Marți seară, Kovesi a primit 12 voturi din partea comisiei CONT, candidatul francez 11, iar germanul un singur vot. În cadrul votului de miercuri, Kovesi a primit 26 de voturi, candidatul francez 22, iar germanul un singur vot.
Nu mai există dubii așadar, L C Kovesi va fi propunerea cu care liderii comisiilor CONT și LIBE din PE vor merge la negocierile cu COREPER. Coreper, organismul format din reprezentanții statelor membre la UE, este o instituție care reprezintă Consiliul UE, al cărei președinție rotativă e deținută în prezent de România.
Urmează așadar această procedură de negociere între PE pe de o parte, reprezentat de cele două comisii LIBE și CONT, și Consiliul UE pe de altă parte, reprezentat de COREPER. Lucrurile sunt însă cât se poate de clare. Kovesi este varianta cu care liderii celor doua comisii de care va spuneam vor merge la negocieri si, daca nu apare un blocaj nescontat in acest moment, procurorul roman va fi si propunerea COREPER care va ajunge in final la votul PE, care oricum va fi doar o formalitate.
Parchetul European (EPPO) se aşteaptă să fie operaţional inainte de sfârşitul anului 2020. Instituția va fi de fapt un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor de fraudare a fondurilor europene.
Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante.