Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kovesi, la întoarcerea de la Bruxelles: Ceea ce a depins de mine eu am făcut

kovesi.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Laura Codruța Kovesi a declarat miercuri, la întoarcerea de la Bruxelles, că este onorată de votul primit în Parlamentul European și că acest lucru reprezintă o recunoaștere pentru sistemul de justiție român, pentru toți cetățenii români care au susțintut în ultimul timp lupta anticorupție și statul de drept. Ea a fost așteptată pe aeroportul Henri Coandă de mai mulți susținători cu flori și mesaje.

“Acest vot nu este doar pentru mine, acest vot este pentru tot sistemul de justiție român. Este un vot pentru tot cetățenii din România care în ultimii ani au susținut lupta cu corupția și au susținut statul de drept. Este un vot pentru toți procurorii și judecătorii din Europa care lucrează sub presiune”, a precizat fosta șefă a DNA.
„Eu aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut și aștept decizia decidențior europeani. M-am înscris singură în această procedură, ca procuror, ca profesionist, nu am avut sprijinul guvernului de la București. Nici nu l-am cerut, nici nu l-am așteptat și nici nu-l aștept”, a mai spus Kovesi. „Sunt onorată că am trecut prima în urma interviului susținut cu comisia tehnică, sunt onorată pentru votul de astăzi, dar trebuie să așteptăm decizia care se va lua de către politicieni. Va fi o decizie politică, în urma negocierilor dintre Consiliul și Parlamentul European. Deci ceea ce a depins de mine eu am făcut. Încă o dată, vă mulțumesc celor care m-ați susținut. Au fost foarte importante încurajările”, a adăugat aceasta.  
Laura Codruța Kovesi a câștigat marți seară votul din comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European pentru desemnarea procurorului-șef al Parchetului european, clasându-se peste contracandidații săi din Franța și Germania. Astfel, fosta șefă a DNA a primit 12 voturi, Francois Bohnert (Franța) a obținut 11 voturi, iar Andres Ritter (Germania) a obținut un singur vot.
Propunerea rezultată din votul Comisiei LIBE şi din recomandarea Comisiei CONT va fi acum trimisă Conferinţei Preşedinţilor (preşedinţii PE şi liderii grupurilor politice) de către preşedintele Comisiei LIBE. Ei vor decide paşii de urmat la 7 martie, înaintea negocierilor cu Consiliul.

 

 
Declarație Laura Codruța Kovesi