Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radovan Karadzic, închisoare pe viață pentru genocidul din Bosnia

karadzic.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr

Fostul lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic a fost condamnat la închisoare pe viață, pentru rolul său în uciderea în masă a civililor în conflictul din Bosnia. Karadzic a pierdut apelul înaintat la o curte din Haga.

 

Cinci judecători de la tribunalul cu mandat ONU au susţinut decizia din 2016, dată în primul proces al liderului bosniac, în care acesta era acuzat de genocid pentru masacrul din iulie 1995. Acuzarea s-a bazat pe un ordin semnat de Radovan Karadzic cu doar câteva luni înainte de uciderea a peste 7 mii de civili musulmani la Srebrenica, prin care se solicita o intervenție care să „nu ofere nicio speranţă de supravieţuire”.

Karadzic este reţinut la Haga din 2008. El a fost capturat la periferia Belgradului, după 13 ani de căutări. Karadzic a fost conducătorul unui teritoriu sârb rupt de restul ţării, după ce Bosnia şi-a declarat independenţa faţă de Iugoslavia, în anul 1992. Karadzic are 73 de ani. 

Peste o sută de mii de oameni au murit şi 2,2 milioane de persoane au rămas fără adăpost, în luptele care au avut loc între 1992 şi 1995, între musulmani, sârbi şi croaţi.