Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noul procuror general al României: Cine sunt cei patru înscriși în cursă?

laz_si_horo.jpg

Augustin Lazăr și Daniel Horodniceanu
Augustin Lazăr și Daniel Horodniceanu

Patru magistrați s-au înscris în cursa pentru funcția de procuror general al României. Perioada de înscrieri a expirat, joi, la 17.30. Cei patru sunt actualul șef al Parchetului General, Augustin Lazăr, fostul șef al DIICOT Daniel Horodniceanu, fostul adjunct al procurorului general Gabriela Scutea și procurorul Marian Drilea de la DIICOT Braşov.

Augustin Lazăr, candidatul cu CV solid și șanse minime

Fără îndoială, candidatul cu cea mai mare ”greutate”, dar și cu cele mai mici șanse, având în vedere conflictul deschis cu ministrul Justiției, este actualul procuror general, Augustin Lazăr.

El deţine această funcţie de doi ani şi 7 luni, mai exact din 28 aprilie 2016. Potrivit CV-ului său, din anul 2013 şi până la numirea sa la conducerea Ministerului Public, Augustin Lazăr a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Tot la această unitate de parchet a activat, în calitate de procuror general adjunct, vreme de 11 ani.

De-a lungul carierei sale, Augustin Lazăr, acum în vârstă de 61 de ani, s-a făcut remarcat în cazul tezaurului dacic. Procurorul a coordonat, timp de mai mulţi ani, cercetările pentru destructurarea unor reţele infracţionale şi reîntregirea patrimoniului cultural.

De numele actualului procuror general s-au legat însă şi controverse. În iunie 2018, Inspecţia Judiciară l-a acuzat pe Augustin Lazăr de încălcarea Codului deontologic al magistraţilor, după ce i-a numit pe parlamentarii din comisiile speciale "inculpaţi de rang înalt". Ulterior însă, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis că Lazăr nu a încălcat Codul deontologic.

Un alt moment controversat din cariera lui Lazăr s-a consumat la finalul anului trecut, când ministrul Justiției, Tudorel Toader, a propus revocarea sa din funcție. Conflictul cu ministrul, cel care va formula propunerea pentru procurorul general, face ca șansele lui Lazăr pentru un nou mandat să fie doar teoretice.

Horodniceanu, de la DIICOT la Parchetul General?

Un alt candidat cu CV convingător este Daniel Horodniceanu, care a confirmat pentru RFI intrarea în cursă. Fostul procuror-şef al DIICOT a fost numit la şefia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în mai 2015. El a candidat şi pentru un al doilea mandat la conducerea structurii de parchet, dar ministrul Tudorel Toader l-a nominalizat pe procurorul Felix Bănilă, propunere acceptată de preşedinte.

Daniel Horodniceanu (40 de ani) are o carieră în magistratură de 14 ani. A fost recompensat la fiecare evaluare anuală cu calificativul "foarte bine" şi a stat departe de scena publică. În schimb, a lucrat la dosare de crimă organizată "grele", soldate cu destructurarea mai multor reţele de trafic de persoane şi evaziune fiscală.

Ce șanse au Gabriela Scutea și Marian Drilea?

Al treilea candidat la funcția de procuror general este fostul adjunct al Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul General din perioada 2006-2013. Gabriela Scutea a fost responsabilă atunci între altele pentru activitatea Secţiei judiciare. Ulterior, în perioada mai - august 2013, a fost numită consilier al Procurorului General de atunci, respectiv Tiberiu Niţu. Gabriela Scutea s-a înscris anul trecut şi în cursa pentru şefia Direcţiei Naţionale Anricorupţie (DNA), ministrul Tudorel Toader propunându-o însă pe Adina Florea, pe care preşedintele Klaus Iohannis a respins-o de două ori.

Al patrulea candidat este procurorul Marian Drilea de la DIICOT Braşov. El a ajuns în atenţia presei în 2012, după ce l-a interceptat pe preşedintele Traian Băsescu, în dosarul „Motorina”. Numele lui Drilea a fost vehiculat și pentru preluarea șefiei DNA în 2012, amintește Hotnews. La acel moment, se spunea că acesta ar fi fost dorit de Victor Ponta la conducerea DNA și că pe cei doi îi lega pasiunea pentru raliuri, la care se întâlniseră de mai multe ori, ambii fiind copiloți.

Decizia finală, la Toader

Toți candidații la funcția de procuror general al României vor susţine, în perioada 3-4 aprilie, un interviu cu ministrul Justiţiei. Rezultatele selecţiei vor fi făcute publice a doua zi.

Ministrul Justiţiei va înainta apoi o propunere Secţiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului urmând ca, după obţinerea acestuia, propunerea să ajungă la Preşedintele României, care are dreptul să refuze o singură dată, motivat, propunerea ministrului Justiției.