Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristi Danileț la RFI: CE este pregătită să dea România în judecată la Curtea de la Luxemburg

Magistrații români se află joi la Bruxelles, pentru a transmite un mesaj de exasperare în legătură cu modificările succesive la legile justiției și legislația penală. O spune la RFI judecătorul Cristi Danileț, care consideră că se impunea o reacție dură din partea Comisiei Europene, pe tema statului de drept din România.

Cristi Danileț comentează criticile de miercuri ale prim-vicepreședintelui CE Frans Timmermans pe tema statului de drept din România: ”Este evident că se impunea o reacție la nivel înalt și o reacție dură, vorbim aici de Comisia Europeană, pentru că statul de drept este o valoare pe care se întemeiază până la urmă Uniunea Europeană. Or în momentul în care noi am fost primiți în Uniune în 2007, ni s-a impus respectarea anumitor condiționalități și anumitor standarde europene, standarde minime. Din păcate, după 12 ani de la aderare, România încă nu a înțeles că aceste standarde sunt obligatoriu de respectat și implementat”.

Judecătorul apreciază că ”Frans Timmermans a atenționat Guvernul de la București că în situația în care vor apărea totuși acele Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, Comisia Europeană va reacționa în termeni de câteva zile, ceea ce mie îmi spune că este pregătită Comisia să declanșeze o procedură în judecată, adică să acționeze în judecată România la Curtea Europeană de la Luxemburg, pentru a cere suspendarea și apoi renunțarea la astfel de acte normative, întocmai cum se întâmplă în Polonia”.

Trei asociații ale magistraților se află joi la Bruxelles, unde se întâlnesc cu Frans Timmermans și Antonio Tajani și unde participă de asemenea la un protest de stradă. Cristi Danileț explică acțiunea magistraților români: ”Este un demers fără precedent în România (...). Suntem aici în primul rând pentru a transmite direct mesajul nostru în inima Europei, mesajul nostru de exasperare în legătură cu modificările succesive la legile justiției și legislația penală. Doi: suntem aici pentru că CE în momentul în care face raportul acela anual cu privire la starea justiției are îndreptățirea să culeagă informații din toate sursele posibile, așadar, chiar de la magistrați, personal. În al treilea rând, ne-am deplasat aici, pentru că vrem să facem un eveniment și vizibil, pentru că România este membră a UE și în momentul în care țări membre ale UE, precum Ungaria acum câțiva ani, precum Polonia acum doi ani, precum România în prezent deraiază deja de la standarde europene, noi credem că toată Europa de fapt este în pericol. Dacă astăzi este România într-o astfel de situație, mâine poate fi întreaga Uniune Europeană”.

 
Cristi Danileț, despre criticile lui Frans Timmermans în privința statului de drept