Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum ar trebui să sune întrebarea de la referendum? Varianta propusă de judecătorul Cristi Danileț

cum_intrebare_referendum_cristi_danilet.jpg

Schimbarea legislației penale prin ordonanțe de urgență rămâne în atenția organismelor europene (Sursa foto: pixabay)
Schimbarea legislației penale prin ordonanțe de urgență rămâne în atenția organismelor europene (Sursa foto: pixabay)

Referendumul pe justiție din 26 mai este un demers util, declară la RFI judecătorul Cristi Danileț, care propune și o variantă de întrebare la această consultare populară.

Judecătorul Cristi Danileț e de părere că referendumul pe justiție ”ajută în primul rând pentru a atenționa opinia publică cu privire la importanța justiției și doi, probabil ajută ca tinerii să conștientizeze faptul că trebuie să se implice în viața cetății și să iasă la vot. Cred că este și un calcul politic și unul, ca să spun așa, juridic”.

Magistratul spune cum ar trebui să sune în opinia sa întrebarea de la referendum: ”Sunteți împotriva actelor normative care exclud de la răspunderea juridică sau ușurează răspunderea juridică a demnitarilor și funcționarilor din statul român?”.

Întrebat dacă nu sună prea tehnic, Cristi Danileț a răspuns: ”Poate fi modelată întrebarea, dar în orice caz, răspunsul trebuie să fie unul care să semnifice o interdicție, pentru că dacă poporul român va spune nu, nu suntem de acord cu o astfel de politică penală, atunci orice modificare legislativă ulterioară care este contrară acestei voințe a poporului va fi neconstituțională”.

 
Cristi Danileț, despre referendumul pe justiție din 26 mai