Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Macovei, la RFI: Referendumul lui Iohannis e riscant

Monica Macovei Retragere Adina Florea veste buna.png

Monica Macovei: Secția Specială trebuie desființată
Monica Macovei: Secția Specială trebuie desființată

Într-un interviu acordat RFI, europarlamentarul Monica Macovei spune că temele propuse de președinte la referendumul pe Justiție sunt în regulă, însă consultarea propusă de Klaus Iohannis este riscantă. ”Ce se va întâmpla dacă acest referendum nu va trece?”, se întreabă fostul ministru al Justiției. În plus, Monica Macovei analizează și noile critici aduse de Comisia Europeană Puterii de la București, precum și șansele Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European.

Președintele Klsus Iohannis a anunțat joi cele două teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes național și urmează să fie puse în discuție la referendumul din 26 mai: interzicerea OUG pe justiție și interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție.

În interviul acordat RFI, europarlamentarul Monica Macovei spune că ”temele propuse de Iohannis sunt absolut ok. Problema pe care eu mi-o pun e: care va fi impresia generală dacă referendumul nu va trece? Riști foarte mult să arunci în derizoriu acest subiect”.

Întrebată dacă e de părere că acest referendum ar putea să nu treacă, respectiv să nu atingă prezența minimă de 30%, fostul ministru al Justiției spune că ”având în vedere că referendumul este organizat de PSD-ALDE, totul este posibil”.

În ceea ce privește noile critici formulate de oficialii europeni prin vocea prim-vicepreședintele Frans Timmermans, Macovei atrage atenția că sancțiunile care amenință România, dacă Guvernul Dăncilă va da OUG pe Justiție, sunt foarte grave. Ele încep de la activarea articolului 7 din Tratat și ajung la suspendarea dreptului de vot pentru România sau chiar blocarea fondurilor europene.

În fine, jostul ministru al Justiției mai afirmă că ”șansele Codruței Kovesi la șefia Parchetului European nu sunt afectate de dosarele în carea aceasta este cercetată în țară”. ”Aceste anchete sunt făcături, iar fosta șefă a DNA are în continuare sprijinul Parlamentului European”, declară Macovei.

Ascultă:

 
Europarlamentarul Monica Macovei, despre referendum și justiție