Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Familiile jurnaliştilor maltez și slovac uciși cer CE să o numească pe Kovesi procuror-şef european

slovacia.jpg

Demonstrație de protest la Bratislava, după uciderea jurnalistului de investigații Jan Kuciak, martie 2018
Image source: 
en.rfi.fr REUTERS/Radovan Stoklasa

Europarlamentarul Cristian Preda a publicat o scrisoare în care familiile jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia şi a jurnalistului slovac Jan Kuciak, ucişi fiindcă dezvăluiau acte de corupţie, cer Consiliului s-o numească pe Laura Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European.

Potrivit scrisorii înaintate secretarului general al Consiliului Europei, familiile celor doi jurnalişti ucişi susţin că Laura Codruţa Kovesi este cea mai calificată candidată la funcţia de procuror şef european. „S-a arătat dispusă să acuze persoane corupte atunci când alte instituţii nu făceau acest lucru”, se arată în scrisoare.  „Kovesi ştie ce este necesar pentru a preveni uciderea altor jurnalişti care fac investigaţii asupra corupţiei, spălării banilor şi fraudei fiscale din statele europene”, mai scrie în document.

Jurnalistul slovac Jan Kuciak şi partenera sa Martina Kusnirova au fost împuşcaţi mortal în casa lor pe 21 februarie 2018. Tânărul jurnalist se pregătea să facă publică o anchetă jurnalistică cu privire la presupuse legături între politicieni slovaci şi mafia italiană, dar şi cu privire la fraude vizând fonduri agricole europene.   Asasinarea lui Jan Kuciak are loc după cea din Malta din octombrie 2017 a jurnalistei Daphne Caruana Galizia, care a denunţat corupţia de pe insula mediteraneeană.