Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Augustin Lazăr: Nu sunt agent al fostei Securități

Kelemen Hunor Augustin Lazar retrage.jpg

Procurorul general, Augustin Lazăr, acuzat că a respins eliberarea unui disident în anii 80 (Sursa foto: Facebook/Ministerul Public)
Sursa imaginii: 
(Sursa foto: Facebook/Ministerul Public)

Procurorul general al României a declarat marți că nu este ofițer al fostei Securități. Augustin Lazăr este acuzat că a refuzat eliberarea unui disident în anii 80.

Augustin Lazăr spune că nu are nici o emoție privind verificarea pe care CNSAS o face în cazul său. El este acuzat că a refuzat să-l elibereze de două ori pe disidentul anticomunist Iulius Filip.

"În ultimele zile câteva instituții de presă mi-au atribuit fapte pe care nu le-am făcut. Mi-au pus etichete de natură să mă decredibilizeze ca om, magistrat, român. E prima oară când mi se intâmplă așa ceva și e sfidător pentru un procuror cu o carieră îndelungată. În acest context doresc să fac precizările că nu sunt ofițer, agent al fostei Securități sau al unui serviciu de informații. Am făcut și eu armata și sunt rezervist al armatei române. Sunt plin de mândrie că am fost genist la o unitate din Timișoara și sunt și acum trecut în rezerva armatei române. Acest fapt e demonstrat de concretizările în adeverințele CNSAS eliberate începând cu 2009, 2014 și 2019, lucruri care pot fi verificate. În cursul anului trecut, CSM pentru a se asigura că nu are colaboratori printre membri săi a mai cerut o verificare, iar în februarie a venit cu ultima adeverință", precizează procurorul general, într-o declarație de presă.

Augustin Lazăr afirmă că nu a instrumentat dosare penale vizând fapte împotriva regimului comunist: "Mapa mea e la CSM, poate fi văzută, verificată și se vede că Revoluția m-a prins ca procuror care se ocupa de infracțiuni comise cu violență. Nu am instrumentat dosare penale vizând fapte împotriva regimului comunist. Aceste fapte, cineva care face o minimă verificare constată că erau făcute în justiția militară. Și-a pus cineva această întrebare?".