Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CCR amână decizia privind constituirea completurilor speciale

justitie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat joi că a amânat pentru data de 19 aprilie pronunţarea pe conflictul Parlament şi ÎCCJ pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie.

Hotărârea, așteptată inițial pentru astăzi, este o decizie care ar putea afecta toate procesele în care sunt implicaţi politicieni. În numele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache a reclamat faptul că instanţa supremă nu are completuri de 3 judecători specializate în fapte de corupţie, aşa cum este în cazul completurilor de 5. Dacă judecătorii acceptă sesizarea, toate sentinţele în prima instanţă pot fi contestate, iar procesele s-ar putea relua.

Să amintim că liderul PSD Liviu Dragnea a invocat deja, prin avocaţii săi, nelegalitatea modului în care sunt judecate cazurile de corupţie la Curtea Supremă. A făcut acest lucru în etapa finală a dosarului în care este condamnat, în prima instanţă, pentru instigare la abuz în serviciu. El a primit o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare de la complet format din trei judecatori de la Secţia penală a Înaltei Curţi.

De asemenea, deputatul social-democrat Andreea Cosma este într-o situaţie similară. Ea a invocat problema într-o plângere penală depusă la Secţia pentru investigarea magistraţilor. Are o condamnare, în prima instanţă, la 4 ani de închisoare, pentru complicitate la abuz în serviciu.

O decizie a CCR care ar duce la rejudecarea proceselor ar privi şi alte dosare de la Curtea Supremă, în care deciziile au fost pronuţate de completuri formate din câte trei judecători: Elena Udrea, Alina Bica, Dan Şova sau Radu Mazăre.