Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Augustin Lazăr la RFI: Procedura de selecție a procurorului general trebuie să fie imparțială

augustin_lazar_procedura_procuror_general_impartiala.jpg

Augustin Lazăr cere proceduri profesioniste la concursul pentru postul de procuror general
Augustin Lazăr cere proceduri profesioniste la concursul pentru postul de procuror general

Noua procedură de selecție a procurorului general poate fi lansată după ce se clarifică mai întâi dacă primul concurs a respectat legea, declară la RFI actualul șef al Ministerului Public, Augustin Lazăr. El consideră că procedura trebuie să respecte unele standarde ridicate de imparțialitate, transparență și profesionalism.

Augustin Lazăr precizează că ”urmează a se clarifica dacă această procedură s-a îndeplinit în condițiile legii, fiindcă există niște standarde de imparțialitate, de transparență și de onestitate în organizarea unei astfel de proceduri. Ele sunt prevăzute de dispozițiile legale în vigoare. Avem apoi Carta de la Roma, care privește independența procurorilor și maniera în care sunt selectați procurorii pentru funcțiile de conducere. Din ce am aflat în spațiul public, sunt câțiva colegi care au contestat această procedură, îi cer ministrului să precizeze care sunt motivele pentru care au fost respinși. Lucrurile acestea trebuie să fie clarificate de la început. Apoi se poate lansa o nouă procedură”.

Întrebat dacă va candida din nou, procurorul general a răspuns: ”Mai întâi, această procedură trebuie clarificată sub toate aspectele și apoi vom vedea. Nu e o joacă, vreau să spun, nu ne înscriem așa, de azi pe mâine, zicem tura asta nu a fost în regulă, dar facem o altă tură mâine dimineață. Este o procedură foarte serioasă, noi o analizăm, vedem ce poziție vom avea față de ea și vedem pe urmă procurorii din Ministerul Public cât de tare o vor lua în serios în acest context. Procedura trebuie să aibă seriozitate și niște standarde ridicate, așa cum sunt prevăzute de imparțialitate, de transparență, de profesionalism”.

Toți cei patru concurenți pentru postul de procuror general al României au fost respinși de Ministerul Justiției. Concursul se va relua.

 
Augustin Lazăr, despre concursul pentru postul de procuror general