Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sorin Blejnar, achitat definitiv, după ce fusese condamnat inițial la cinci ani de închisoare

sorin_blejnar_achitat_definitiv.jpg

Instanța supremă l-a achitat definitiv pe Sorin Blejnar în dosarul Motorina (Sursa foto: pixabay)
Instanța supremă l-a achitat definitiv pe Sorin Blejnar în dosarul Motorina (Sursa foto: pixabay)

Fostul președinte ANAF Sorin Blejnar a fost achitat luni de instanța supremă în dosarul ”Motorina”. El fusese condamnat în primă instanță la cinci ani de închisoare cu executare. Decizia de luni e definitivă.

Sorin Blejnar era acuzat în dosarul ”Motorina” de complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracţional organizat.

În primă instanță, fostul șef al Fiscului fusese condamnat de Curtea de Apel București la cinci ani de închisoare.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2012, Radu şi Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Mihai Buliga, Andrei Florin Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Ioan Moldovan şi Pavel Dumitru Ghişe au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală, prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare.

Grupul ar fi fost sprijinit de Sorin Blejnar, de fostul său şef de cabinet Codruţ Alexandru Marta, de Viorel Comăniţă şi de Florin Secăreanu, precum şi de Mariana Vrînceanu, Nicolae Belba, Lucian Ionescu, ”care se aflau în subordinea celorlalţi membri şi executau dispoziţiile acestora, cunoscând scopul urmărit”, conform anchetatorilor.

Radu şi Diana Nemeş, George Guliu şi SC Excella Real Grup SRL ar fi ascuns sursa impozabilă corespunzătoare activităţilor reale pe care le desfăşura societatea, au înregistrat în contabilitate şi în declaraţiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziţii de ţiţei şi au omis înregistrarea operaţiunilor de comercializare a motorinei, pentru a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscal. Prejudiciul adus bugetului statului a fost de aproximativ 56 de milioane de euro.