Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procuroare: Modificarea Codurilor Penale va afecta și lupta cu evaziunea fiscală

avertisment_procuroare_reducere_termene_prescriptie.jpg

Codurile Penale, modificate de Parlament (Sursa foto: pixabay)
Codurile Penale, modificate de Parlament (Sursa foto: pixabay)

Reacții critice, după ce Camera Deputaților a adoptat în calitate de for decizional controversatele modificări aduse Codurilor Penale. Parlamentul a mimat dezbaterea și transparența, declară la RFI Gabriela Scutea, membră fondatoare a Asociaţiei Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor. De partea sa, Opoziția a anunțat că va sesiza din nou Curtea Constituțională.

Printre modificările cele mai criticate aduse Codurilor Penale se află reducerea termenelor  de prescripție a faptelor, abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu și limitarea la un an a perioadei pentru denunț.​

Procuroarea Gabriela Scutea spune că modificările au fost adoptate fără o dezbatere în adevăratul sens al cuvântului: ”Este evident că modificările au fost făcute pe repede înainte (…). Dispozițiile cele mai problematice s-au menținut. Aceste dezbateri inițiate săptămâna trecută și continuate săptămâna aceasta hai să spunem a fost de fapt o mimare a transparenței și a dezbaterii reale, care nu are în spatele ei un studiu de impact, o evaluare cu privire la efectul viitoarelor prevederi”.

 

Evaziunea fiscală, lovită din plin

 

Magistratul explică ce consecințe va avea reducerea termenelor de prescriere a faptelor: ”Mă gândesc la dispozițiile referitoare la prescripție. Ceea ce a spus CCR categoric trebuia reparat, dar era numai o prevedere procedurală, ea nu ne obliga să reducem termenul și nu ne obliga să reducem și perioada de prelungire a termenului de prescripție care se poate da în condițiile legii. Mă gândesc și la infracțiuni din acestea care afectează omul în viața lui de fiecare zi (…). Ceea ce ne afectează pe toți ca societate, ca bună funcționare a unui stat este impactul pe care această reducere a termenelor de prescripție o să-l aibă spre exemplu în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală. Acestea o să aibă un termen mai redus, prelungirea care se poate da va fi la rândul ei mai redusă, dar dificultățile pentru evaziune fiscală vin din alt loc și anume că ele nu se descoperă ca un furt, astăzi mi-a dispărut telefonul de pe masă sau mi-a fost spartă mașină, ele se descoperă după un timp de la comiterea faptei și pe urmă începe o anchetă foarte îndelungată și greoaie, pentru că nu mai găsim agenți economici, reprezentanții agenților economici nu mai sunt în țară, lumea nu mai locuiește la adresele indicate, contabilii nu mai au nimic, ba din când în când se mai dă foc și evidenței contabile, în așa fel încât să nu poți să stabilești nimic. Vrem să cercetăm un fenomen infracțional sau vrem numai să-l denumim?”.

 
Gabriela Scutea, despre modificarea Codurilor Penale